Rejtélyes sugárzás növeszti hatalmasra a fákat Oroszországban? 70 éve kutatják a tudósok a Patyomszkij-krátert

Az orosz kráter keletkezése sem tisztázott, de sok egyéb kérdést is felvet.

p

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1949-ben Vadim Kolpakov szovjet geológus felfedezett egy különös kinézetű krátert Szibériában, a kelet-szibériai erdőben. A Patyomszkij-kráternek keresztelt képződmény körül azóta is gyűlnek a kérdések, ám a biztos válaszok elmaradnak.

Számos megoldatlan rejtélyével lázban tartja a geológia szakértőit. Sem a keletkezése nem tisztázott, sem az a furcsaság, hogy körülötte rohamosan nőnek a fák.

A Patyomszkij-kráter rendhagyó természeti képződmény

Nem olyan, mint egy kráter általában: a Patyomszkij-kráter tölcséres, kissé oldalra dőlő halom, közepén pedig kisebb dombszerű kiemelkedés látható. Különös, fészekre emlékeztető kinézete miatt kapta a tüzes sasfészek becenevet. Magassága 70-80, szélessége 130-150 méter.

A Patomskiy-kráter.
A Patomskiy-kráter.

Hogyan keletkezett?

A kráter 250-350 éves, de keletkezése még hetven évvel a felfedezése után sem tisztázott. Egyesek szerint a Patyomszkij-kráter egy keletkezésében megállt vulkán, amelyet valami oknál fogva félbehagyott a természet. Tudósok másik elképzelése, hogy a kráter egy meteorbecsapódás nyoma lehet, a meteort magát pedig azért nem lehet látni, mert az a talajba süllyedt, de erre a verzióra sincs bizonyíték. Egy harmadik teória, hogy a krátert előtörő természetes gázok alkották. Hiába vizsgálgatták azonban a geológiai képződményt, mindmáig tisztázatlan, hogyan keletkezett.

Misztikus jelenség a kráter körül

A kráter körül vizsgálódó kutatók különös dologra lettek figyelmesek. A területet sűrűn benövő fákon a normálisnál sokkal gyorsabb növekedés jeleit látni, és gyakorta deformáltságot. Hasonlót a csernobili erdőkben lehetett látni az atomkatasztrófa után. Ebből adódik, hogy a kráter körüli fákkal történteket is sokan egy esetleges sugárzással magyarázzák, de akad ennél elrugaszkodottabb elmélet is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ufóhívők a krátert valamiféle földön kívüli alkotásnak hiszik, csészealj nyomának, de sokan gondolják azt is, hogy egy földön kívüli űrhajót süllyesztettek a talajba.

A gazdag fantáziával megáldott találgatók elméleteire persze semmiféle reális bizonyíték nem létezik. A legvalószínűbb a geológusoknak az az elmélete, hogy a Patyomszkij-kráter gázfeltörés eredményeként született, mely gázok akár a fák növekedésére is kihathattak. Egyelőre várat magára, hogy az orosz kráter keletkezésére egyértelműen fény derüljön. A hely misztikussága azonban nemcsak a tudomány, de az egész világ figyelmét magára vonta.

Rejtélyes fosszíliák

A tudomány emberei nem unatkoznak: ezek a fosszíliák ugyancsak feladták számukra a leckét. Fogalmuk sem volt, mit találhattak.

Ezt is szeretjük