Ilyen az élet a világ egyik leghidegebb településén: karácsonykor ott -50 fok is lehet
Szibéria távoli részein egészen máshogy értelmezik a telet, mint nálunk.

szibéria-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint sok más az életben, a tél fogalma is lehet egy relatív dolog: van, aki már attól fázni kezd, ha 15 fok alá csökken a hőmérséklet, míg mások a fagypont közelében is kellemesen érzik magukat. Az viszont még az utóbbi csoportba tartozóknak is emberpróbáló lehet, amit a szibériai Ojmjakonban élnek át a lakosok.

A világ egyik legészakibb városának, Norilszknak az életét is érdekes látni külső szemlélőként, de a szintén Oroszországban található Ojmjakon még ezt is felülmúlja, hiszen bizonyítottan ez a leghidegebb klímájú állandóan lakott település a Földön.

Több százan élnek a fagyos vidéken

Ojmjakon az 1930-as években vált lakott területté, felvirágzása pedig a II. világháború alatt történt, amikor repülőteret építettek a területen. Történetének csúcsán közel 2500 lakosa volt a településnek, de az embertelen viszonyok miatt ez folyamatosan csökken, a 2018-as adatok már kevesebb mint 900 helyiről számoltak be. A Jakutföldön található falu mindennapjait látva ez a csökkenő tendencia teljesen érthető, hiszen csak kevesen képesek hosszú távon elviselni az ilyen mértékű hideget.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary, képek: Instagram)

Ezt is szeretjük