A szibéria kórházvonat -71 fokban is üzemel: így élik itt napjaikat az egészségügyi dolgozók
Szibériában a nagyvárosoktól, kórházaktól távol egy vonat biztosítja az orvosi ellátást.

pjimage (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Oroszország távol-keleti területe sokak szerint egyenesen a világ vége: alig lakják emberek, télen akár -71 °C is lehet, sok helyre még alig-alig ért el a civilizáció, és az olyan alapvető szolgáltatásokat is mellőzniük kell a lakosoknak, mint az orvosi ellátás.

Mivel a szibériai apró falvak, kisebb városok számára szinte lehetetlen lenne fenntartani állandó orvosi rendelőt vagy kórházat, ezért más módszerhez folyamodtak, hogy a lakosok megkapják a szükséges vizsgálatokat, kezeléseket.

A vonat jelenti az egészséget

Matvej Mudrovról, egy 19. században élt orvosdoktorról nevezték el azt a vonatot, ami a szibériai kis településeket járva biztosítja a megfelelő ellátást az összes lakos számára. A szibériai kórházvonat egy évben tízszer indul útnak, több ezer kilométert tesz meg, egy-egy ilyen turnus pedig két hétig tart. Minden faluban egy napig áll az állomáson a szerelvény, a lakosok panaszait tizenkét-tizenöt orvos vizsgálja ki.

1200px-Surgeon Nikolay Pirogov 9

A vagonokban kialakított rendelőkben tüdőszűrést, fogorvosi vizsgálatokat, ultrahangot, röntgent, szemvizsgálatot, általános háziorvosi vizsgálatokat végeznek főként, de egy labor is működik, ahol vizelet- és vérmintákat tudnak vizsgálni. A falubélieknek sokszor a kórházvonat az egyetlen lehetőségük, hogy professzionális orvosi ellátást kapjanak.

Így élnek a kórházvonat orvosai

Az Orosz Állami Vasutak által üzemeltetett Matvej Mudrov-vonat az itt dolgozók egész életét kitölti, hiszen szinte folyamatosan úton vannak, és több ezer embert kell megvizsgálniuk, ami még a tapasztalt szakembereket is megterheli. Bár ők is kapnak pihenőidőt egy-egy állomáson, a szibériai hidegben nem szívesen időznek hosszasan kint, és az apró településeken amúgy sincs sok lehetőség bármilyen kikapcsolódásra.

(Képek forrása: elena.chernyshova.photography / Instagram)

Ezt is szeretjük