A felhőkkel babráltak, esőt idéztek elő: sikerült befolyásolni az időjárást
A projekt nagy sikerrel zárult, ugyanis 45 percig esett az eső.

eso 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A News In Asia információi szerint Srí Lanka történelmi előrelépést tett azzal, hogy végrehajtotta a mesterséges eső tesztjét. A projektre főként gazdasági okok miatt volt szükség.

Az ország nagy részén márciusban ugyanis rendszeres, több órás áramkimaradások történtek, mert az aszály miatt az üzemi víztározókban jelentősen leapadt a vízszint. Az időjárás manipulálásával a kormány megelőzné a további áramkimaradásokat, illetve tiszta vizet biztosítana a száraz időszakban is.

Mesterséges esőcsinálás

A terv kivitelezéséhez a helyi légierők helikopterrel az egyik erőmű tárolója felé repültek, ahol mintegy 2400 méteres magasságban speciális vegyületeket szórtak a felhőkbe. Az eredmény: 45 perces folyamatos esőzés.

Ravi Karunanayjake, a Srí Lanka-i energiaügyi miniszter szerint a kísérletet a napokban még többször végrehajtják, amíg az aszály teljesen megszűnik. A projekt egy thaiföldi speciális egység közreműködésével valósulhatott meg.

Mint kiderült, az akcióra már tavaly február óta készülődtek, a szakértők ugyanis ekkor keresték fel először Thaiföld központi hegyvidékét, hogy felmérjék, miképp tudnák mesterséges esőzéssel javítani a víztározók helyzetét. Egyébiránt közel és távol a jelenlegi az egyetlen csapat, mely birtokában van az eső beindításához szükséges szabadalomnak.

A mesterséges esőcsinálás nehéz dolog

2018 novemberében a Businesstoday-en szerepelt a hír, miszerint Delhiben kénytelenek voltak elszalasztani a mesterséges eső projektet a kedvezőtlen páratartalom, a felhőhiány, valamint az alacsony szélerősség miatt. A helyi szervek a szmog ellen szerették volna bevetni a mesterséges esőzést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahogy sok más dologban, Kína, úgy tűnik, mindenkinél előrébb jár az időjárás befolyásában: az ország felén, mintegy 5 millió négyzetkilométeren ugyanis már 2011-től alkalmazzák a mesterséges esőt a szárazság mérséklése és a búzatermelés biztosítására. Mivel 2020-ra az ország vezetése 550 millió tonnára növelné az éves gabonatermést, erre különösen nagy szükség van.

Millió darabkára tört a befagyott tó jege: most elképesztő látványt nyújt

Különösen kemény volt az elmúlt tél az Egyesült Államokban a sarkvidéki hidegnek köszönhetően. A fagyos időszak csúcsán a chicagói Illinois-ban -30 °C-ig süllyedt a hőmérséklet, aminek köszönhetően a Michigan-tó is befagyott. Ám a tavasz beköszöntével melegebb levegő érkezett a térségbe, amitől az összefüggő jégpáncél repedezni kezdett, az alatta mozgó víz pedig szépen lassan elmozdította a szilánkokat.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük