Fontos határidő jár ma le: ráfizethet, aki elfelejti
Ma éjfélkor jár le a mérőóraállások bediktálásának meghosszabbított határideje a gáz- és áramszolgáltatóknál.

GettyImages-155146003
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma éjfélkor jár le a mérőóraállások bediktálásának meghosszabbított határideje a gáz- és áramszolgáltatóknál. 

Az elmúlt hetek kalkulációi alapján a legtöbb háztartásnak érdemes lehet rögzíteni, hogy az új rezsirendszer kezdetekor hol tart az energiafogyasztásuk, derült ki a mfor.hu cikkéből. 

Mérőóraállás-diktálás

Az MVM a 2022. augusztus elsejei árváltozás miatt minden ügyfelének lehetőséget biztosított a mérőóraállás bediktálására, ezért ennek a határidejét meghosszabbította augusztus 15-ig. 

Az árak emelése utáni első tíz napban több mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával, és látszik, hogy jelentős részüknek többletfizetéssel kell majd számolnia, idézi az mfor.hu cikke a money.hu közleményét.

Az áram esetében a kalkulálók körülbelül 20,1 százaléka maradt az átlagfogyasztásként megjelölt havi 210 kWh alatt, míg gáznál a 30,4 százalékuk a 144 köbméteres gázfogyasztás alatt. Az áramnál a havi 300 kWh, a gáznál pedig a havi 200 köbméter volt a leggyakoribb tarifálói érték. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A rendelet alapján az, aki áramfogyasztásban meghaladja az évi 2523 kWh-t, gázfogyasztásban pedig az 1729 köbmétert, annak piaci árat kell fizetnie augusztustól. Ez a gázfogyasztás esetében hétszeres, míg áramfogyasztásban kétszeres árat is jelenthet. 

A mfor.hu szerint csak abban az esetben nem érdemes rögzíteni a fogyasztást, ha valaki a számlán szereplő óraállással összehasonlítva jelentős energiamennyiséget kifizetett már.

5 gyakori kérdés a számlázásról a rezsicsökkentés módosítása után: az MVM megválaszolta

Noha sok szó esett már a rezsit érintő változásokról, sokak számára még mindig nagyon sok a fekete folt ebben a témában, és megannyi kérdés várakozik tisztázásra. Az MVM oldalán számos gyakori kérdést sorol, melyeket meg is válaszoltak. Ezekből szemezgetünk a következőkben.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük