Több iskola is átállhat az online oktatásra: ez az oka

A rezsiköltségek emelkedésének köszönhetően több iskola is fontolgatja, hogy ősztől online oktatásra álljanak át.

GettyImages-1307644662

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezsiköltségek emelkedésének köszönhetően több iskola is fontolgatja, hogy ősztől online oktatásra álljanak át. Az ELTE Természettudományi Kara a Népszava információi szerint novembertől márciusig tervez távoktatást, mert nem kaptak fűtés-korszerűsítési támogatást annak ellenére, hogy igényeltek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a döntés nem váratlan, és ősztől több, főleg vidéki intézmény dönthet az online oktatás mellett, derült ki az ATV Híradójából

Online oktatás 2022-ben

Sok iskolánál gondot okozhat idén a fűtési szezon. Vidéken már van olyan település, ahol egy ATV Híradója által megkérdezett édesapa azt mondta, hogy azt is vállalnák a szülők, hogy elmennek fát gyűjteni, hogy a gyermekeik ne fázzanak az iskolában. Az apa úgy tudja, hogy kislánya leendő iskolája is online oktatást tervez, mert nem lesz pénz a fűtésre. Az említett iskola nem az egyetlen a környéken, amelyik hasonló problémákkal küzd. 

A növekvő rezsiárak problémája a hazai felsőoktatást sem kíméli. A Népszava információi alapján az ELTE Természettudományi Karának dékánja "bele van kényszerítve" a rezsiköltségeken való takarékoskodásba annak ellenére, hogy a kar vezetése tiltakozik a tervezett intézkedések ellen. Az ELTE leghamarabb a mai napra ígért tájékoztatást az üggyel kapcsolatban. 

A Pedagógusok Demokratikus Szervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet azt mondta az ATV-nek, hogy a döntés sajnos nem volt váratlan, és nemcsak a pedagógusok, hanem a szülők is attól tartanak, hogy ez bekövetkezhet más intézményekben is. A szakértő ezután hozzátette, hogy az oktatási intézményekben annyira fixek a költségvetési keretek, hogy azok nem tudnak elviselni egy ilyen mértékű rezsiár-emelkedést. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ATV megkereste a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét az ELTE tervezett átállásával kapcsolatban. A szakszervezet azt nyilatkozta, hogy egyelőre még nem született konkrét döntés az átállásról. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a november és március közötti gyakorlati órákat és labormunkákat át tudnák-e csoportosítani a tanév első két hónapjára. 

Az ELTE többször is igényelt, de nem kapott támogatást az intézményi fűtés korszerűsítésére. Az intézmény egyike azon egyetemeknek, melyek nem alapítványi fenntartásúak. A modellváltáson átesetteket a kormány a következő öt évben összesen közel 1,8 ezer milliárd forinttal támogatja majd. 

Jön az új tantárgy a magyar iskolákba: erre fogja nevelni a gyerekeket

Új, környezetvédelmi tantárgyat vezetnek be a hazai iskolákban szeptembertől a 9.-12. évfolyamosok részére. Ehhez képzéseket is indítanak augusztus végétől, melyen a pedagógusok elsajátíthatják a fenntarthatósági tantárgy oktatását.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük