A mérgező emberek 8 legfőbb ismertetőjegye: nem csak bocsánatot nem kérnek

Mindenkinek a környezetében lehet mérgező ember: fontos felismerni.

GettyImages-1165510960

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Életünk során számos emberi kapcsolatra teszünk szert. Távoli ismerősök, családi kapcsolatok, közeli barátok, szerelmek. Sokáig sorolhatnánk még ezeket a merőben különböző viszonyokat, de bármelyikről is legyen szó, egy közös bennük: mindegyik ad valamit az ember számára.

Optimális esetben ez pozitív dolog, ám sajnos a világ korántsem ennyire kerek. Sokak környezetében mozog olyan illető, aki kifejezetten negatív érzelmek keltője és forrása. Ami még rosszabb, hogy az ember gyakorta fel sem ismeri, esetleg nem is akarja meglátni, hogy egy ilyen, életét mérgező emberrel tart napi kapcsolatot.

A mérgező emberek 8 ismérve

Pedig nagyon fontos lenne, hogy az ember saját lelki épségét, egészségét, kiegyensúlyozottságát szem előtt tartsa, és ha csak lehet, eltávolodjon az életét keserítő illetőtől. Igen, van úgy, hogy ez nem megoldható. De ha valaki legalább a felismerésig eljut, képes lehet jóval tudatosabban kezelni a helyzetet, és talán egy kicsivel kevesebb lelki sérüléssel megúszni a mérgező ember felől jövő negatív, fullasztó, romboló hatásokat.

Mint általában mindenki, a toxikus személyek is külön egyéniségek, mégis könnyen felismerhetők. Néhány tulajdonság illetve viselkedés ugyanis szinte mindnyájuknál felfedezhető, ahogyan Abigail Brenner pszichiáter, az American Psychiatric Association (Amerikai Pszichiátriai Szövetség) szakértője mondja. A következőkben soroljuk, hogy szerinte melyek ezek a közös jellemzők.

1. A mérgező ember nem kér bocsánatot. - Ez már csak azért is így van, mert szerinte minden, ami rossz, a másik ember hibája. Bocsánatkérés helyett úgy szerzi vissza a másik ember szimpátiáját, hogy átfordítja a szituációt, és végül ő helyezkedik az áldozat szerepébe.

2. Manipulatív. - Jellemzően arra törekszik hogy saját akarata érvényesüljön, és a másik ember is az ő malmára hajtsa a vizet. Ennek érdekében a legkülönfélébb módszerekkel igyekszik őt befolyásolni, gyakorta teljesen észrevétlenül.

3. Ítélkezik. - Véleményt alkotni nem bűn, de nem mindegy, miről, hogyan és mit mond az ember. A mérgező ember szájából gyakran hangoznak el nagyon szúrós kritikák. Ezeket érdemes végiggondolni, felülvizsgálni, vajon tényleg van-e valóságalapjuk, vagy csak egy hazugság, ami a mérgező személy érdekét szolgálja?

4. Nem vállalja fel helytelen viselkedését. - Sajnos sokszor előfordul, hogy ez az illető rosszkedvét, stresszességét, haragját a másik emberre vetíti, ám amikor szembesítik ezzel a tettével, újfent vehemensen reagál, felháborodottan védekezik, és egyszerűen nem vállalja a felelősséget e viselkedése miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

5. Inkonzisztens. - Azaz következetlen, ellentmondásos, ahogy viselkedik. Az ember sosem tudhatja, hogy a mérgező személynek éppen melyik énjével van dolga. Mintha nem is ugyanaz az ember lenne, egyik óráról a másikra változik a nézőpontja, hozzáállása, viselkedése aszerint, hogy éppen hogy érzi magát, mit törekszik elérni, mit szeretne, ha megtörténne. Sajnos azt is tudja, hogy hogyan kell kedvesen viselkedni, amikor akar valamit.

6. Védekezésre késztet. - Ha egy olyan téma kerül elő, ami a mérgező ember számára nem érdekes vagy kényes, akkor igyekszik eltolni a fókuszt. Manipulál. Közli a másik emberrel, hogy adott szituációban ő követett el hibát, például a szóhasználatával, a hangnemével. Mivel ezzel védekezést vált ki belőle, derékba töri az eredeti probléma megoldását.

7. Áldozatszerepbe bújik. - A toxikus ember azt várja a másiktól, hogy támasza legyen a problémái közepette. Azt akarja, hogy a másik sajnálja őt, sőt érezze magát felelősnek azért, ami vele történik. Folyamatos támogatást vár, és nem átall jelenetet rendezni, hogy megkapja azt.

8. Nem ad, csak elvesz. - A mérgező személy nem adja meg a másiknak azt, amire érzelmileg szüksége lenne. A közösen töltött idő mindig róla, az ő elképzeléseinek a megvalósításáról szól, azaz a másik ember csak ad és ad, de semmit sem kap vissza.

Brenner szerint a mérgező viselkedésű emberek talán sosem változnak meg, de az, aki a másik oldalon áll, változtathat. Ahol a jó szó már nem segít, ott a közös idő limitálása vagy akár a kapcsolat megszakítása lehet a kiút.

Amit a szorongásról tudni érdemes

Nemcsak egy mérgező illető, hanem a saját érzései is az ember lelki egészsége ellen valók lehetnek. Bár a szorongás valamilyen szinten természetesnek nevezhető, egy bizonyos ponton túl nem normális, és nagyon ártalmas.

Van különbség szorongás és szorongás közt: mennyi a normális, és mikortól kóros?

Elolvasom
Ezt is szeretjük