6 tulajdonság, ami arra utal, hogy sokkal jobb ember vagy, mint azt gondolnád

Egyszerű dolgokból megmutatkozik, mennyire vagy jó ember.

GettyImages-1212237309

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó ember és rossz ember fogalmát mindenki megismeri néhány éves korában, és megfelelő hatások mellett mélyen belé is ivódik, hogy mindig az előbbi véglet felé törekedjen.

Sokan talán el is túlozzák a lelkiismeretességet. Már-már önmarcangoló módon követelik magukon a jóság bizonyító erejű megmutatkozását, és saját tetteik szigorú bíráiként lépnek fel - képtelenek megbocsátani maguknak az esetleges gyarlóságaikat, és olykor igazságtalanul vizsgálják a tetteiket. Ha számodra sem ismeretlen ez a dolog, könnyen lehet, hogy tévúton jársz, és rosszabbnak véled magad annál, mint amilyen valójában vagy. Dőlj hátra, és lazíts egy kicsit: a lélek szakavatott ismerői szerint jobb ember lehetsz, mint gondolnád.

Az emberi jóság 6 megnyilvánulása

Az emberi jóságnak számtalan megnyilvánulása lehet. A következő szakértők hat olyan jellemzőt sorolnak, amelyek, mint mondják, lényegesen nagy jelentőséggel bírnak. Ha magadra ismersz, akkor könnyen lehet, hogy rád is egy sokkal jobb ember tekint vissza a tükörből, mint ahogyan azt korábban gondoltad volna.

A jószándék jelenléte

Rick Hanson pszichológus rendkívül egyszerű módot javasol a lélek igazságos mérlegelésére. Szerinte a fő kérdés az, hogy az ember szavai, tettei és gondolatai milyen irányban mutatnak. Jóságról árulkodik, ha valaki például igyekszik csillapítani a haragját, együttérző, segítőkész, szeretetteljes, és igazságosságra törekszik, vagyis megnyilvánulásai alapvetően pozitív irányúak.

A nyitosság a fejlődésre

Egy másik szakértő, Carol Dweck pszichológusprofesszor, a mindset pszichológia, azaz a szemléletre vonatkozó pszichológia értője szerint kétféle szemléletmód létezik, a rögzült és a fejlődő. Pozitív, a mindennapokban is szerencsés személyiségre vall, ha valaki az utóbbival rendelkezik, azaz úgy gondolja, hogy kemény munkával, jó módszerekkel és mások közreműködésével tanulhat.

A hibák felvállalása

Dolly Chugh pszichológus szerint a kérdésben az is sokat számít, hogy az ember hogyan viszonyul a saját hibáihoz. Bár sokan kergetik a tökéletesség eszményét, Chugh úgy hiszi, hogy van annál jobb: az, ha az ember szembe mer nézni a negatívumaival, tévedéseivel, és van bátorsága konfrontálódni velük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A segítőkészség

A jó emberségről árulkodó jellemzők sorát dr. John Swatzberg is gyarapította, aki belgyógyász, ám a lélek titkait és a mindennapi szellemi jóllét mibenlétét is kutatja. Úgy gondolja, hogy az emberi jóság egyik rendkívül fontos mutatója, hogy valaki segít-e a másoknak, vagy sem. Természetesen nemcsak ez, hanem az is fontos, hogy az illető saját magára is szánjon időt: bár sokan abban a tévedésben élnek, hogy önmagukkal foglalkozni önzőség, ez határozottan fontos, és egy szemernyit sem tesz rossz emberré.

A felnőtt viselkedés a kapcsolatokban

Az emberi viszonyok ugyancsak fontosak annak a meghatározásában, hogy ki milyen embernek nevezhető. Karen Meanger életvezetési tanácsadó szerint, ha valaki képes felnőtt módjára viselkedni kapcsolataiban, kommunikál, és vállalja a tette következményeit, az jóságára enged következtetni.

Háromból kettőnek megfelelt

Végül dr. Paul DePompo pszichológus tanácsát is érdemes számba venni. Azt mondja, bár minden ember szokott hibázni, sokan automatikusan rossz embernek könyvelik el magukat, ha helytelenül cselekedtek. Ezt a tévedést elkerülendő, DePompo arra biztat, hogy mindenki definiálja három szóban, számára mit jelent az, hogy jónak lenni. Ha a sorolt három tulajdonságból kettő még a cselekedet ellenére is igaz maradt rá, akkor nincs miért aggódnia.

Mennyire vagy empatikus?

A következő cikkben tesztelheted magad: vajon mennyire vagy együttérző, és át tudod-e érezni mások baját?

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük