Mennyire vagy empatikus valójában? Válaszolj őszintén 10 kérdésre, és ismerd meg önmagad
Az empátiateszt segít, hogy tisztábban lásd személyiséged, és jobban megismerd önmagad.

GettyImages-860065546 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi sors lentek és fentek egymásutánja, melynek természetes velejárói a különböző megpróbáltatások, kellemetlenségek a magánéletben, a munkában, és az élet minden színterén.

Jöhetnek rosszabb, balszerencsés időszakok, veszteségek, és minden ilyen hullámvölgyben, nehéz pillanatban jólesik mások odafigyelése, megértése, együttérzése. Ezért olyan értékes és fontos tulajdonság az empátia: egyike azoknak a lelket nemesítő, szívet gazdagító belső vonásoknak, melyektől valaki jobb emberré válik. 

Az empátiáról

Az empátia nem kizárólag a vigasz nyújtásához szükséges. Érdemes átfogóan is tisztázni, pontosan mit is jelent: az a képesség, melynek segítségével valaki egy másik személy - vagy élőlény - helyébe tudja képzelni magát, és átérzi, hogy ő mit élhet meg adott helyzetben. Azon túl, hogy szükséges, hogy az ember támaszt tudjon nyújtani, abban is segít, hogy okosabban mérlegelje, hogy saját tettei, szavai hogyan hatnak majd a másikra, illetve hogy valakinek adott helyzetben mire lenne szüksége.

Más szóval ez a beleérző képesség, mely bizonyos szinten és módon minden pszichológiailag egészséges emberben ott lehet, ám nem mindenkiben egyformán. Ha szeretnéd kideríteni, benned miként van jelen, és ezáltal jobban megismerni önmagad, akkor Ronald E. Riggio pszichológusprofesszor rövid személyiségtesztje segíthet benne.

Mérlegelj, és válaszolj őszintén

Gondold át a következő tíz állítást, majd pontozd őket egyenként 1-től 5-ig aszerint, melyik állítás mennyire igaz rád nézve! Érdemes lejegyezni a számokat egy papírra, hogy könnyebb legyen elemezni az eredményt.

1 - ez az állítás egyáltalán nem igaz rám nézve,
2 - ez az állítás kicsit igaz rám nézve,
3 - ez az állítás közepesen igaz rám nézve,
4 - ez az állítás valószínűleg igaz lehet rám nézve,
5 - ez az állítás teljesen igaz rám nézve.

1.  Néha úgy próbálom jobban megérteni a barátaimat, hogy az ő szemszögükből próbálom megvizsgálni a helyzetet.

2. Mielőtt kritizálnék valakit, megpróbálom elképzelni, hogy mit éreznék a helyében.

3. Ha mérges vagyok valakire, akkor megpróbálok egy kicsit az ő fejével gondolkodni.

4. Vészhelyzetekben nyugtalan vagyok és rosszul érzem magam.

A cikk az ajánló után folytatódik

5. Ha látok valakit, akinek segítségre van szüksége, akkor nem tudom összeszedni magam, egyszerűen darabokra hullok.

6. Néha nem tudom, mit kellene csinálnom egy érzelmes szituáció kellős közepén.

7. Ha valaki mérges vagy szomorú, az engem is azzá tesz.

8. Gyakran megsajnálom azokat, akik kevésbé szerencsések, mint én, és az ő problémájukat a magaménak is érzem.

9. Jószívű, melegszívű embernek mondanám magam.

10. Sokszor megérintik a lelkem azok a dolgok, amiket látok.

Az eredmény kiértékelése

Ha zömében magas, 4-5 pontokat adtál, akkor kivételesen együttérző ember lehetsz. Ha többségében alacsonyakat, 1-2-est írtál, akkor érdemes akár tudatosan is fejleszteni fel-felcsillanó beleérző képességed. Ha sok a 3-asod, akkor jó úton haladsz, hogy egyre empatikusabb emberré válj.

Vizsgáld meg, hogy mely kérdéscsoportra (1-2-3, 4-5-6-7, vagy 8-9-10) adtad a legtöbb magas pontszámot. A hozzá tartozó leírásból megismerheted empatikus tulajdonságaid. Ha több azonos eredményű csoportod is van, akkor ezek jellemzése együttvéve lehet rád vonatkoztatható.

Ha a legmagasabb pontokat az 1-2-3 kérdésekre adtad: Riggio leírása szerint az úgynevezett racionális - vagy más szóval kognitív - empátia az, amiben erős vagy. Ez a beleérző képesség kevésbé emocionális, mint inkább intellektuális formája, azaz megérted, hogy mit élnek át mások, és úgy fejted meg érzelmeiket, hogy saját magad beleképzeled az ő szituációjukba. Ez fontos dolog, és elengedhetetlen az empatikus gondolkodásban, ám a másik ember hiányolhatja részedről a mélyebb érzelmi azonosulást.

Ha legmagasabb pontokat a 4-5-6-7. kérdésekre jegyeztél: Riggio magyarázata szerint nagyon empatikus vagy, hiszen mély átérzéssel kezeled mások helyzetét, hogy külső szemlélőből már-már magad is az adott helyzet alanyává válsz. Amennyiben negatív szituációról van szó, nagyfokú érzelmi azonosulásodnak köszönhetően a másik ember úgy hiheti, nincs egyedül a problémájával. A tanácsadás ugyanakkor nehezebben mehet, hiszen bizonyos értelemben magad is részesülsz a bajból, ami megnehezítheti a dolog racionális szemléletét.

Ha legmagasabb pontokat a 8-9-10 kérdésekre írtál: Riggio magyarázata szerint ez az empátia legszerencsésebb elegye, az ideális beleérző képesség, mely az előző két kategóriát ötvözi. Te ugyanis egy időben megérted és át is érzed a többi ember emócióit, amivel a lehető legtöbbet adhatod a környezetednek: szíveddel lelki azonosulást, ezáltal támaszt nyújtasz, fejeddel pedig okos tanácsokat, vagyis megoldást biztosítasz. Kétségtelen, hogy bizonyos helyzetekben mindkettőre óriási szükség van.

A szorongásról

Sokan szenvednek tőle, de nem mindegy, mennyire: a szorongás csak bizonyos mértékig elfogadható. A cikkből kiderül, milyen tényezők jelentik a válaszvonalat a kettő között.

Ezt is szeretjük