Magyar kutatókkal fogtak össze a vuhani szakértők: a járvány hatásait vizsgálják

A járvány miatt megváltozott térhasználati szokásokat vizsgálják a pécsi és egy vuhani egyetem oktatói és hallgatói.

hosok-tere
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közös projekt keretében vizsgálják a koronavírus-járvány miatt megváltozott térhasználati szokásokat a Pécsi Tudományegyetem és a kínai Vuhanban működő Hupej Műszaki Egyetem építész oktatói és hallgatói - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Már javában zajlanak a szeptembertől induló két nemzetközi workshop előkészületei. Ezek keretében a kínai Vuhan egyik egyeteme és a pécsi intézmény műszaki karának hallgatói, oktatói térképezik fel a világjárvány következtében megváltozott köztérhasználati szokásokat, valamint az otthoni munkavégzés ideális körülményeit - írták a közleményben.

Mit vizsgálnak pontosan?

Az építészeket elsősorban azok a kérdések foglalkoztatják, hogy miként lehet a tervezési módszerekhez illeszteni a világjárvány okán a közösségi életre vonatkozó szigorú egészségügyi előírásokat, ezeknek alárendelve pedig hogyan tudnak új elképzelések mentén közteret tervezni. A hallgatók és oktatóik a projekt keretében emellett a belsőépítészet oldaláról vizsgálják az otthoni munkavégzés ideális feltételeit, például azt, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy lakóház ilyen célú tervezésekor, hogyan támogatja ezt a belsőépítészet, a bútorok, az ergonómiai szemlélet.

A közös szakmai projekt egyelőre az online térben szerveződik, több héten keresztül a közös online előadások mellett lehetőség kínálkozik a tapasztalatok megosztására, a tervek, az ötletek bemutatására, a szakmai vitára is.

A közleményben kitértek arra, hogy a pécsi műszaki kart évek óta szoros szakmai kapcsolat fűzi a vuhani oktatási intézményhez. A baranyai intézmény szakemberei öt évvel ezelőtt egyedüli nemzetközi partnerként kaptak meghívást egy tizenegy kínai egyetem részvételével zajló építészei workshopra, emellett a kar munkatársa, Hutter Ákos vendégprofesszorként dolgozott a kínai egyetemen, és már harmadik éve vállal feladatokat Vuhanban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A PTE-n tanuló több mint négyezer külföldi hallgató közül a kínai építészhallgatók jellemzően erősek az alkalmazott grafikában, környezetkultúrában, belsőépítészetben, kiváló a vizuális kifejezésmódjuk, remekül rajzolnak, és a jelképekben való gondolkodás is előnyükre válik - jegyezték meg a pécsi egyetem kommünikéjében.

Kiemelt kép: Getty Images

Súlyosbíthat a világjárvány napjaink egyik legnagyobb problémáján

A közterületek tisztaságáért felelős vállalat egyre több ember ellen emel panaszt, mert azok az eldobható védőeszközöktől egyszerűen az utcán szabadulnak meg.

Ezt is szeretjük