Mi az az emberi szünet, és hogyan hatott a világra? Fontosabb lehet, mint hinnéd
Tudósok vizsgálják, hogy hatott az állatvilágra az emberi tevékenységek szüneteltetése, azaz röviden az emberi szünet.

GettyImages-77746891
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy brit vezetésű kutatócsoport vizsgálja, hogyan hatottak a koronavírus-világjárvány megállítására hozott korlátozások a vadon élő állatok világára.

Az úgynevezett emberi szünet, az antropopauza kutatását a Nature Ecology and Evolution című folyóiratban vázolták fel, ennek hatását vizsgálják jelenleg is.

Az emberi szünet hatása

Az egész világon rengeteg állatot szereltek fel nyomkövető eszközökkel, biologgerekkel, amik a világjárvány idején is gyűjtötték az adatokat - mondta el Cristian Rutz, a St. Andrews-i Egyetem tudósa, a Nemzetközi Biologger Társaság elnöke.

- Igen értékes kutatási lehetőség előtt állunk, amelyet tragikus körülmények idéztek elő, de úgy gondoljuk, nem szabad kihagynunk - mondta el a BBC-nek.

Azoknak a tanulmányoknak, amelyek az ember jelenlétének és tevékenységének hatásait vizsgálják a vadon élő állatokra, be kell érniük azzal, hogy összehasonlítják a védett és a nem védett területeken található élőhelyeket, valamint tanulmányozzák a természeti katasztrófák utáni vidékeket.

- Ám a mostani karatén alatt az egész világon ugyanaz ment végbe, nekünk pedig egész idő alatt gyűjtötték az adatokat a jeladóval felszerelt állatok - tette hozzá Rutz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közösségi portálokon rengetegszer megjelentek fotók állatokról, amelyek kihasználták az emberi tevékenységek leállását, és szabadon mozogtak a települések legmeglepőbb helyszínein. Máshol azonban az ember távolléte éppen az ellenkező hatással járt, a turisták elmaradása szabad utat adott az orvvadászatnak.

9 furcsa külsejű állat, amivel Magyarországon is találkozhatsz

Magyarország védett és fokozott védettséget élvező állatai nagyrészt sosem kerülnek az ember szeme elé, hiszen legtöbbjük rejtőzködve él az érintetlen erdők, mezők mélyén.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük