Mit tegyél, ha madárfiókát találsz? Tévhit, hogy mindig vissza kell juttatni a fészekbe
A fiókaszezon közepén járunk, ilyenkor gyakrabban találkozhatunk árvának tűnő madárfiókákkal.

kismadar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavasz derekán kezdődő fiókaszezon júniusban éri el első csúcspontját. A madarak kicsinyei repülni tanulnak, és elhagyják fészküket. Ilyenkor a természetben és a városokban is gyakrabban találkozhatunk árvának tűnő madárfiókákkal, azonban nem árt tudni, hogy nem mindig szorulnak segítségre.

Magyarországon a költöző és az itt telelő madarak egyaránt kora tavasszal rakják le első tojásaikat. A költési időszak fajonként változatos, de április közepére a legtöbb fészekben már hangosan csipogó, éhes szájak várják, hogy szüleik megetessék őket. Ilyenkor különösen fontos, hogy a kerti munkák során ne bolygassuk meg a potenciálisan fészkeket rejtő fákat, bozótosokat.

A fiókaszezon szabályai

Az énekesmadarak életében a következő kritikus időszak akkor jön el, amikor a felnövő utódok felkészülnek a fészek elhagyására. Az úgynevezett fiókaszezon áprilistól augusztusig közel féléves periódust ölel fel, ilyenkor sokszor találkozhatunk a fészken kívüli, magányosnak tűnő fiókával. A somogyi állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy mit tegyünk, vagy épp ne tegyünk ilyenkor.

A madarak körében a "gyermekhalandóság", vagyis a felnőttkort meg nem érő fiókák aránya rendkívül magas, akár 70-80% is lehet. Elsőre kegyetlennek tűnhet ez a szám, de nem véletlenül nevelnek évente két, akár három fészekaljat, bennük 10-15 fiókával a kis- és közepes testű énekesmadarak. Ha mind életben maradnának, akkor robbanásszerűen növekedne a populáció, ami a táplálék elfogyását és betegségek gyorsuló terjedését eredményezné.

Nem szabad visszavinni a fiókát

A legtöbb madár azért pusztul el, mert kiesik a fészekből. Ennek legfőbb okai között megtalálható a ragadozók elöli menekülés, a szülőmadarak tapasztalatlansága, táplálékhiány, különböző betegségek, hőguta vagy éppen szélvihar. A legtöbb bejelentés földön talált fiókákról a nyári viharok után szokott érkezni. Időnként azonban az erősebb testvérek vagy maguk a szülők lökik ki a fészekből a gyengébb egyedeket.

Ha kiesett fiókát találunk, törekedjünk arra, hogy ne szakítsuk ki a természetes környezetéből, és semmiképpen se vigyük haza. Ha a madár még nem tollas, és látjuk a fészket, akkor óvatosan fogjuk meg, és tegyük vissza. Az emberszag nem okoz problémát, ha véletlenül esett ki, akkor a szülei továbbra is etetni fogják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nem látható a fészek, akkor ágra akasztott kosárba, faodúba is tehető. A lényeg, hogy ne vigyük messzire, így a szülők meghallják a csipogását.

Védett helyre kell terelni a kicsit

A földön lévő, tollas fiókához viszont csak akkor nyúljunk, ha veszélyben van. Például kutya vagy macska fenyegeti. Ne a fészekbe tegyük vissza, mert onnan újra ki fog ugrani. Inkább tereljük be védett helyre, például egy bozótosba. Sok madárfaj kicsinyei ugyanis előbb elhagyják fészküket, mintsem repülni tudnának.

Biztonságos helyet keresnek a sűrűben, így a ragadozók nehezebben találnak rájuk, mintha együtt lennének, a szülők viszont továbbra is tudnak gondoskodni róluk. Például így viselkednek a baglyok és a városokban is gyakori feketerigók. Számukra a legjobb, ha nem zavarjuk őket, és házállatainkat is távol tartjuk. Ezek a madarak pár nap múlva már röpképesek lesznek, és megkezdik felnőtt életüket.

Ha sérült, törött szárnyú fiókába botlunk, akkor érdemes szakemberektől segítséget kérni. Magyarországon jelenleg 28 mentőközpontban segítenek a vadon élő madarakon. Az ilyen fiókákat igyekezzünk minél előbb eljuttatni a megfelelő szervezethez, hogy megkezdjék a megfelelő ellátást.

Fotók: Getty Images

10 csodálatos történet a madármentőktől

A Madármentő Állomás Mályi Facebook-oldalon folyamatosan betekintést nyújtanak szívbe markoló történeteikbe, küzdelmeikbe és a gyógyult állatok szabadon engedésének pillanataiba. A magával ragadó, gyönyörű, néha szívszaggató és mindig tanulságos történetek közül szemezgettünk néhányat.

Ezt is szeretjük