Döbbenetes dolgot mutatott meg egy kakukk nyomkövetője: 12 ezer kilométert tett meg a madár
A kakukk óceánokon, szélviharokon és 16 országon repült át.

kakukk-repul
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint 12 ezer kilométert tett meg egy kakukk hazafelé Afrika déli vidékéről mongóliai költőhelyére tartó vándorlása alatt. A kutatók műholdas nyomkövetővel kísérték végig az útján, amely az egyik leghosszabb, amit szárazföldi madár valaha megtett. A kakukk óceánokon, szélviharokon és 16 országon repült át, a tudósok szerint gigantikus utat tett meg.

A madár, amely nevét az Onon mongol folyóról kapta, március 20-án indult el zambiai telelőhelyéről. Tavaly nyáron mongol tudósok a brit madártani szövetséggel - BTO - együttműködve öt kakukkot láttak el műholdas nyomkövetővel a Mongolia Cuckoo Project keretében, hogy hosszú vándorlásukat megfigyelhessék. Onon volt a megjelölt madarak egyike - írta a BBC hírportálja.

A kakukk több ezer kilométert tett meg az Indiai-óceán fölött leszállás nélkül átlagosan óránként 60 kilométeres sebességgel, átrepülve Kenya, Szaúd-Arábia és Banglades fölött. Ő volt az öt madár közül az egyetlen, amelyiknek hazaútját sikerült végig követni, a többiek valószínűleg elpusztultak a kimerültségtől, vagy ragadozók zsákmányává váltak. A közösségi médiában sokan követték lelkesen Onon vándorlását, és kitörő örömmel üdvözölték érkezését Mongóliába.

A képek illusztrációk. Forrás: Getty Images.

10 csodálatos történet a madármentőktől

A mályi madármentők szívbe markoló történeteibe, küzdelmeibe és a gyógyult állatok szabadon engedésének pillanataiba folyamatosan betekintést nyújtanak. A magával ragadó, gyönyörű, néha szívszaggató és mindig tanulságos történetek közül szemezgettünk néhányat.

Ezt is szeretjük