Megsérült romkutatás közben a hősies magyar mentőkutya: ilyen most Gogó állapota

Keresés közben, a romok között érte baleset a Kutyákkal az Életért Alapítvány egyik segítőkutyáját, Gogót.

Megsérült a hős mentőkutya

Keresés közben, a romok között érte baleset a Kutyákkal az Életért Alapítvány egyik segítőkutyáját, Gogót. A törökországi földrengés túlélői után kutató négylábú hőst a csapat munkatársai azonnal ellátták, egyelőre bizonytalan, hogy visszaengedhetik-e a terepre.

Gogón kívül még rengeteg magyarországi mentőkutyus dolgozik a földrengése helyszínén, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat nemrég megható videót posztolt az egyik kutyás mentésükről.

Megsérült a hős mentőkutya

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja, közöttük a Kutyákkal az Életért Alapítvány két jászberényi és egy miskolci mentőkutyás párosa hétfőn este érkezett a katasztrófa helyszínére. Az elmúlt napokban négyórás váltásban dolgoztak a szakemberek keresőkutyáikkal, akár a mínusz 9 fokos éjszakai hidegben, akadozó áram- és vízellátás mellett, tartva az utórengések okozta mozgásoktól. A legfontosabb támpont a keresőkutyák jelzése, akik fáradhatatlanul kutatnak az emberek után.

18
Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

Az összedőlt épületekbe, a szűk rések és törmelékek között sokszor még a legtapasztaltabbaknak is nehéz és veszélyes bejutni, a feltárás során óhatatlanul is történhetnek balesetek. Gogó keresés közben, a romokon szenvedett sérülést, a két lábujja közötti úgynevezett úszóhártya sérült meg. A mentőcsapat azonnal ellátta és bekötözte a sérült lábat, Gogó jelenleg sajnos nem bevethető a mentési munkák során.

3
Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

Nem kérdés, hogy a lelki és fizikai megterhelés igen nagy, a profi kiképzésen átesett kutyákat éles helyzetben így is érheti baleset. Az Alapítvány magyarországi bázisán felállított speciális, műromként funkcionáló Mentőkutya Kiképzőbázison tökéletesen modellezik egy valódi katasztrófa körülményeit, ám váratlan helyzetek így is adódhatnak, amelyekre nehéz felkészülni. 

9
Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

A Kutyákkal az Életért Alapítvány harminc éve foglalkozik eltűnt személyek felkutatásával a nap 24 órájában, térítésmentesen. Már több alkalommal részt vettek nemzetközi segítségnyújtásban. Kutattak már romok alatt rekedt túlélők után Indonéziában, Indiában és korábban Törökországban is. A jelenleg is a helyszínen tartózkodó kutyáink, köztük Gogó is rendelkezik IRO nemzetközi romkutató vizsgával.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kutyás mentése

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat nemrég exkluzív felvételt közölt az egyik kutyás felderítésükről, melynek során sikerült megmenteniük egy családot.

"A hősök időnként négy lábon járnak" - fogalmazott az egyik kommentelő a videó alatt. Ezzel mi is maximálisan egyetértünk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Felvételek készültek a magyar mentőcsapatokról és keresőkutyákról a törökországi földrengés helyszínén: ilyen hősiesek

Folyamatosan dolgoznak a törökországi földrengés helyszínén a magyar mentőcsapatok és keresőkutyák, és folyamatosan nő a kimenekített emberek száma.

Felvételek készültek a magyar mentőcsapatokról és keresőkutyákról a törökországi földrengés helyszínén: ilyen hősiesek

Folyamatosan dolgoznak a törökországi földrengés helyszínén a magyar mentőcsapatok és keresőkutyák, és folyamatosan nő a kimenekített emberek száma.

Elolvasom

Borítókép: Kutyákkal az Életért Alapítvány

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük