A Tűzgyűrűben alakult ki a Föld legtöbb, ma is aktív vulkánja: 4 kitörés, ami beírta magát a történelembe
A Tűzgyűrű a világ legaktívabb vulkanikus területe, számos szunnyadó és működő tűzhányó alakult ki ezen a részen.

GettyImages-155148397
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világtörténelem során megannyi vulkánkitörést dokumentáltak, melyek olykor egész városokat hamuvá változtattak, elég csak visszagondolni Pompeji tragédiájára.

Ugyan jelentős pusztítást végzett a Vezúv, mégsem öltött olyan hatalmas méreteket kitörése, mint a Tűzgyűrű legpusztítóbb vulkáni erupciói.

A Tűzgyűrű

A hangzatos Tűzgyűrű nagy része a Cirkumpacifikus-hegységrendszert érinti, de beletartozik még Jáva és Szumátra területe is. A nagyjából 40 ezer kilométert átölelő régió méltán szolgált  sokatmondó nevére. Itt alakult ki a Föld összes tűzhányójának a 75%-a, és a valaha mért földrengések 90%-a szintén ezen a területen pattant ki. Több mint 450 szunnyadó és működő vulkán található a térségében.

Tűzgyűrű

Nem véletlen, hogy éppen ez a különös, patkó alakú rész ilyen aktív, hiszen óceáni és szárazföldi kéreglemezek találkoznak egymással, ami a szeizmikus mozgásoknak köszönhetően magmatikus folyamatokat és mélyfészkű földrengéseket generál. Ez a geológiai jelenség egészen elképesztő vulkánkitöréseket eredményezett, némelyek beírták magukat a történelembe is.

Pinatubo

A Fülöp-szigeteken magasodó Pinatubo-hegy robbanásszerű kitörésére 1991-ben került sor. A rétegvulkán legalább 5 köbkilométernyi vulkanikus anyagot lövellt ki a levegőbe, és több kilométerről is látszódó, 35 kilométer magas hamuoszlopot okádott ki kürtőjéből. Még az erupció előtt sikeresen evakuálták a lakosságot, de a törmelékár és a hamulerakódások miatt így is komoly károk keletkeztek, és 847 emberéletet követelt a katasztrófa.

Pinatubo

A kitörés hatalmas volt, megváltoztatta a Föld klímáját is, a levegőbe kerülő, majd a hatalmas Yunya tájfun következtében szétszóródó, 20 millió tonnányi részecskének és kén-dioxidnak köszönhetően 0,5 Celsius-fokkal csökkent globálisan a hőmérséklet. A 20. század második legnagyobb és a történelem negyedik legerősebb vulkánkitöréseként tartják számon.

Krakatau

Az Etna és a Vezúv mellett a Krakatau vulkánkitörése az egyik legismertebb, és ez nem véletlen. A Jáva és Szumátra közötti indonéz szigeten kialakult vulkán 1883-as robbanásával beírta magát a világtörténelembe.

GettyImages-154932982

A kitörés erőssége ötezer hirosimai atombombáéval ért fel, gyakorlatilag darabjaira robbantotta magát a hegy, ezzel 25 köbkilométernyi törmeléket lövellt ki magával. Az ereje óriási cunamit generált, ami több száz falut és várost rongált meg, és 35 ezren életüket vesztették. A történelem legerősebb hangkitörését produkálta, még Ausztráliában is puskadörrenés-szerű hangot érzékeltek a lakosok.

Novarupta

A Tűzgyűrű patkója Alaszkán is átível, így a lista második helyezettje a Novarupta-hegy. A 20. század legnagyobb és a történelem második legerősebb kitörése zajlott le 1912-ben. A tűzhányó 60 órán keresztül okádta ki magából a magmát, 13-15, egyes források szerint 28 köbkilométernyi hamut eregetett. Teljesen átalakította a vidéket az erupció, a közeli, 7800 négyzetkilométeres zöldellő völgyet ellepte a vulkanikus törmelék, és az így kialakult pusztaság a Tízezer füst völgye nevet kapta. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Tambora

Az elmúlt 10 ezer év legpusztítóbb kitörése 1815-ben következett be. A jelenleg is aktív rétegvulkán Indonézia egyik szigetén található. A Tambora-hegy több mint 110 köbkilométernyi vulkáni anyagot lövellt ki magából, az összes települést megsemmisítette a környéken. Erejét jól mutatja, hogy 4300 méteres magassága 2850 méterre csökkent, és 1250 méter mély kalderát, azaz vulkáni kráterszerű képződményt hozott létre. Az erupció okozta hangrobbanás kétezer kilométerre is elhallatszott.

Mount Tambora Volcano, Sumbawa Island, Indonesia

A becsült halálesetek száma változó, de legalább 71 ezer ember vesztette életét. Ennek egy része amiatt következett be, mert a vulkánkitörés komoly klímaváltozásokat eredményezett, többnapos sötétséget okozott, a kibocsátott kén-dioxid pedig lehűtötte a globális hőmérsékletet - az 1816-os évet a „nyár nélküli évként” szokták emlegetni. Reméljük, még sokáig fog szunnyadni a néma óriás.

Ez a világ 8 legaktívabb vulkánja

Még ma is sokan élnek aktív vulkánok közelében, és a tűzhányók kitörésük intenzitásával időnként meg tudják lepni a szakembereket.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipedia /  CVO Photo Archives - Dave Harlow, USGS NASA Earth Observatory , borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük