8 embert ölt meg, de sohasem fogták el

5 gyilkos, akikről sosem derült ki az igazság

Nemcsak az áldozatok, az elkövetők is sírba vitték a titkot.

A gyilkosságok és az a megmagyarázhatatlan harag és kegyetlenség, ami egy sorozatos elkövetőben dolgozik, mindig is foglalkoztatta az embereket, így a különösen brutális vagy rejtélyes esetek az elmúlt évtizedekben is nagy médiafigyelmet kaptak.

Néhány eset azonban megoldatlan maradt: az áldozatok magukkal vitték a sírba gyilkosuk nevét, a nyomok kihűltek, az akták raktárakba kerültek, és a tettesek úgy élték tovább a mindennapjaikat, hogy senki sem ismerte meg sötét titkaikat.

A New Orleans-i hóhér

Az egész várost rettegésben tartó, őrült történet akkor kezdődött, amikor 1918-ban egy New Orleans-i hentest és feleségét vérbe fagyva fedezték fel saját otthonukban. A gyilkosságot egy baltával követték el, amit a rendőrök meg is találtak a házban.

Néhány hónappal később a szomszédjukban élő férfit is holtan találták a medencéjében, a gyilkosságokat pedig továbbiak követték, még 1919-ben is. A baltás gyilkos legalább nyolc, de egyes feltevések szerint 12 emberrel végzett, mielőtt a gyilkosságsorozat egyszer csak véget ért volna. A tettest soha nem kapták el.

A zodiákus

A zodiákus gyilkos a hatvanas években hajtotta végre rémtetteit Észak-Kaliforniában. Összesen öt áldozattal végzett. Személyazonosságára soha nem derült fény, noha macska-egér játékot játszott a rendőrökkel, és rejtjelezett leveleket küldött mind nekik, mind pedig az újságoknak.

A legelső áldozata egy egyetemista lány volt, aki a könyvtárból tartott hazafelé. Később a könyvtár raktárában a gondnok talált egy régi padot, amibe egy gyilkosságról szóló verset írtak - ha a zodiákus már korábban kiszemelte az áldozatát, akár ő is véshette a sorokat a fába, miközben a lányt figyelte. A vers aláírásaként az R. S. monogram szerepelt, de ez sem vitte közelebb a rendőröket a megoldáshoz. Az esetből filmet is készítettek, Jake Gyllenhaal főszereplésével.

A Fekete dália esete

65 évvel ezelőtt egy vidéki lány, Elizabeth Short Hollywoodba költözött, hogy színésznőként próbáljon szerencsét, ám az ismertség váratott magára. A sors fintora, hogy a sötét hajú, kék szemű lány, aki állítólag szinte csak fekete ruhát hordott, halálával került a címlapokra: kegyetlenül meggyilkolták.

A fiatal lány holttestét orvosi pontossággal, de brutálisan megcsonkították, száját széles, torz vigyorba vágták, testét pedig kettéfűrészelték. Arra, hogy ki követte el a brutális gyilkosságot és a gyomorforgató kaszabolást, soha nem derült fény. A Fekete dália esetét csak a képzelet oldotta meg James Ellroy regényében, ami alapján később film is készült.

Jack the Stripper

Hasfelmetsző Jack - angolul Jack the Ripper - neve senkinek sem cseng ismeretlenül, ám 1964 és 1965 között egy kollégája tartotta rettegésben a ködös Londont. A Vetkőztetős Jack - Jack the Stripper - néven ismertté vált sorozatgyilkos áldozatai szintén prostituáltak voltak, akiket, miután meggyilkolt, levetkőztetett és a Temzébe dobott, vagy elrejtette őket az angol főváros különböző részein.

A tettes négy vagy öt fiatal nővel végzett, a hatóságok azonban soha nem akadtak a nyomára, majd a gyilkosságok egyszer csak maguktól abbamaradtak - egyes feltételezések szerint az elkövető öngyilkos lett. Alfred Hitchcock Téboly című filmjének története is kapcsolódik a fenti esetekhez.

Oscar Romero

Az El Salvador-i Oscar Romero úgy vált ismertté, mint a szegények püspöke, a nép jogainak védelmezője és vértanúja. Szegény, hétgyermekes családba született, de csodás karriert futott be az egyházi pályán: tanulmányait San Salvadorban és Rómában végezte,1943-ban tért haza, ahol püspöki titkárként és káplánként szolgált. 1966-tól a salvadori püspöki konferencia titkára, majd 1970-ben szentelik püspökké, San Salvador segédpüspöke. Dolgozott lapszerkesztőként is, majd 1974-ben megyés püspök lesz, Santiago de Maria egyházmegyében. 1977-től San Salvador érseke.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az országban uralkodó diktatúra miatt a helyzet egyre feszültebbé vált, azok pedig, akiket fel merték emelni a szavukat a szegények védelmében, nem lehettek biztosak benne, hogy megélik a másnapot - ez lett az érsek veszte is. Jogsegélyszolgálatot működtetett, prédikációiban leleplezte a diktatúra rémtetteit, valamint látogatta a vidéki közösségeket, ahol a halálosztagok működtek, mígnem egy szentmise alatt a Gondviselés nővéreinek templomában lelőtték. Az elkövetőt sohasem kapták el.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük