Kilencen indultak a hegyre, de mind odavesztek - 7 hátborzongató rejtély

A Dyaklov-csoport tagjainak halálát máig nem sikerült tisztázni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A Dyaklov-csoport tagjainak halálát máig nem sikerült tisztázni.

Mindenki tudja, hogy a hegymászás nem veszélytelen sport, és bár tragikus, mégsem meglepő, ha egy felfedezőcsapat tagjai nem térnek vissza élve egy expedícióról.

Az azonban, ami 1959-ben történt az Igor Dyatlov vezette csoport tagjaival, az egész világot megdöbbentette, és máig nem sikerült megmagyarázni, miért rohant kilenc tapasztalt túrázó a biztos halálba.

Túl sok a gyanús körülmény

Igor Dyatlov vezetésével összesen kilencen indultak el, hogy átkeljenek az Ortofen hegyen, a csapat mozgása február 1-ig jól nyomon követhető. Annyi bizonyos, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt a csoport ekkor rossz irányba indult el, a hibára azonban még ráébredtek, és tábort vertek a hegygerincen.

A csapatnak február 12-én kellett volna visszatérnie, de mivel napokkal később sem jelentkeztek, a felderítők a keresésükre indultak. Február 26-án a keresőcsapatok megtalálták a csapat elhagyott sátrait a Kholat Syakhl hegy mellett, hamarosan pedig a hegymászók is előkerültek - mind holtan.

A sátrakon hatalmas lyukak tátongtak, láthatóan belülről vágták ki őket a bennük alvók, hogy fehérneműben és zokniban - ahogy négyük testét később felfedezték - meneküljenek a fagyos hidegben.

A vizsgálatok pedig megállapították, hogy hét hegymászó halálát hipotermia okozta - vagyis ők egészen egyszerűen megfagytak. Két másik áldozat testén azonban súlyos sérüléseket találtak, az egyik hegymászónak betört a koponyája, egy másiknak pedig beszakadt a mellkasa - olyan sérüléseik voltak, mintha egy autóval ütköztek volna.

A bizarr körülmények sorát növelte, hogy az egyik holttestnek eltűnt a nyelve - bár ezt mikroorganizmusok is okozhatták -, illetve a hegymászók testén és ruháján magas sugárzást mértek.

Nincs magyarázat

Arra, hogy mi rémiszthetett meg hat tapasztalt mászót annyira, hogy fehérneműben rohanjanak a biztos halálba, máig nem derült ki - az elméletek között szerepel az ufótámadás, illetve az is, hogy a csapat tagjai pusztán rosszkor voltak rossz helyen, és egy titkos katonai fegyverkísérlet áldozatai lettek.

7 rejtélyes eset, amire máig nincs magyarázat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Esetük bekerült a megoldatlan rejtélyek sorába, melyekből többet is megismerhetsz, ha végigkattintod képgalériánkat!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Kép forrása: en.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük