8 embert ölt meg, de sohasem fogták el
5 gyilkos, akikről sosem derült ki az igazság
Nemcsak az áldozatok, az elkövetők is sírba vitték a titkot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyilkosságok és az a megmagyarázhatatlan harag és kegyetlenség, ami egy sorozatos elkövetőben dolgozik, mindig is foglalkoztatta az embereket, így a különösen brutális vagy rejtélyes esetek az elmúlt évtizedekben is nagy médiafigyelmet kaptak.

Néhány eset azonban megoldatlan maradt: az áldozatok magukkal vitték a sírba gyilkosuk nevét, a nyomok kihűltek, az akták raktárakba kerültek, és a tettesek úgy élték tovább a mindennapjaikat, hogy senki sem ismerte meg sötét titkaikat.

A New Orleans-i hóhér

Az egész várost rettegésben tartó, őrült történet akkor kezdődött, amikor 1918-ban egy New Orleans-i hentest és feleségét vérbe fagyva fedezték fel saját otthonukban. A gyilkosságot egy baltával követték el, amit a rendőrök meg is találtak a házban.

Néhány hónappal később a szomszédjukban élő férfit is holtan találták a medencéjében, a gyilkosságokat pedig továbbiak követték, még 1919-ben is. A baltás gyilkos legalább nyolc, de egyes feltevések szerint 12 emberrel végzett, mielőtt a gyilkosságsorozat egyszer csak véget ért volna. A tettest soha nem kapták el.

A zodiákus

A zodiákus gyilkos a hatvanas években hajtotta végre rémtetteit Észak-Kaliforniában. Összesen öt áldozattal végzett. Személyazonosságára soha nem derült fény, noha macska-egér játékot játszott a rendőrökkel, és rejtjelezett leveleket küldött mind nekik, mind pedig az újságoknak.

A legelső áldozata egy egyetemista lány volt, aki a könyvtárból tartott hazafelé. Később a könyvtár raktárában a gondnok talált egy régi padot, amibe egy gyilkosságról szóló verset írtak - ha a zodiákus már korábban kiszemelte az áldozatát, akár ő is véshette a sorokat a fába, miközben a lányt figyelte. A vers aláírásaként az R. S. monogram szerepelt, de ez sem vitte közelebb a rendőröket a megoldáshoz. Az esetből filmet is készítettek, Jake Gyllenhaal főszereplésével.

A Fekete dália esete

65 évvel ezelőtt egy vidéki lány, Elizabeth Short Hollywoodba költözött, hogy színésznőként próbáljon szerencsét, ám az ismertség váratott magára. A sors fintora, hogy a sötét hajú, kék szemű lány, aki állítólag szinte csak fekete ruhát hordott, halálával került a címlapokra: kegyetlenül meggyilkolták.

A fiatal lány holttestét orvosi pontossággal, de brutálisan megcsonkították, száját széles, torz vigyorba vágták, testét pedig kettéfűrészelték. Arra, hogy ki követte el a brutális gyilkosságot és a gyomorforgató kaszabolást, soha nem derült fény. A Fekete dália esetét csak a képzelet oldotta meg James Ellroy regényében, ami alapján később film is készült.

Jack the Stripper

Hasfelmetsző Jack - angolul Jack the Ripper - neve senkinek sem cseng ismeretlenül, ám 1964 és 1965 között egy kollégája tartotta rettegésben a ködös Londont. A Vetkőztetős Jack - Jack the Stripper - néven ismertté vált sorozatgyilkos áldozatai szintén prostituáltak voltak, akiket, miután meggyilkolt, levetkőztetett és a Temzébe dobott, vagy elrejtette őket az angol főváros különböző részein.

A tettes négy vagy öt fiatal nővel végzett, a hatóságok azonban soha nem akadtak a nyomára, majd a gyilkosságok egyszer csak maguktól abbamaradtak - egyes feltételezések szerint az elkövető öngyilkos lett. Alfred Hitchcock Téboly című filmjének története is kapcsolódik a fenti esetekhez.

Oscar Romero

Az El Salvador-i Oscar Romero úgy vált ismertté, mint a szegények püspöke, a nép jogainak védelmezője és vértanúja. Szegény, hétgyermekes családba született, de csodás karriert futott be az egyházi pályán: tanulmányait San Salvadorban és Rómában végezte,1943-ban tért haza, ahol püspöki titkárként és káplánként szolgált. 1966-tól a salvadori püspöki konferencia titkára, majd 1970-ben szentelik püspökké, San Salvador segédpüspöke. Dolgozott lapszerkesztőként is, majd 1974-ben megyés püspök lesz, Santiago de Maria egyházmegyében. 1977-től San Salvador érseke.

Az országban uralkodó diktatúra miatt a helyzet egyre feszültebbé vált, azok pedig, akiket fel merték emelni a szavukat a szegények védelmében, nem lehettek biztosak benne, hogy megélik a másnapot - ez lett az érsek veszte is. Jogsegélyszolgálatot működtetett, prédikációiban leleplezte a diktatúra rémtetteit, valamint látogatta a vidéki közösségeket, ahol a halálosztagok működtek, mígnem egy szentmise alatt a Gondviselés nővéreinek templomában lelőtték. Az elkövetőt sohasem kapták el.

Ezt is szeretjük