Hátborzongató! Részletesen megjósolta a Titanic katasztrófáját egy korábbi könyv
Vajon tényleg előre látták a jövőt, vagy csak véletlen egybeesés?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az összeesküvés-elméletek rajongói különös figyelmet fordítanak a filmekben, könyvekben elejtett utalásokra, célzásokra, amik valami titokra engednek következtetni, esetleg egy addig még meg nem történt eseményre hivatkoznak.

A Titanic

Az elmúlt bő száz év legnagyobb katasztrófái közé tartozik a Titanic elsüllyedése, valamint a New York-i ikertornyok leomlása. Előbbire egy könyv utalt megdöbbentő pontossággal, utóbbira pedig egy népszerű rajzfilmsorozat.

A Titanic-katasztrófa

1912. április 14-én merült alá az elsüllyeszthetetlennek vélt óceánjáró, az RMS Titanic. A hajó egy jéghegynek ütközött, és menthetetlennek bizonyult - a tragédia áldozatainak száma közel kétezer. 14 évvel korábban a kor legnagyobb utasszállító óceánjárójaként jellemzett hajó történetéhez kísértetiesen hasonló tartalmú könyv jelent meg.

Morgan Robertson műve, a Titan című írás egy hajószerencsétlenség - akkor még - fiktív sztoriját dolgozza fel. A könyv címe azonos a történetben szereplő hajó nevével, ami majdnem megegyezik a Titanic elnevezéssel. Nem ez az egyetlen közös pont a 14 évvel korábbi írás és az 1912-es események között.

A két vízi jármű paraméterei is nagyon hasonlóak: a Titan 800 láb hosszú és 40 ezer lóerős, a Titanic pedig 882,5 láb hosszú és 46 ezer lóerős volt. Sok az átfedés a katasztrófa körülményei között is: mindkét hajó egy jéghegy miatt süllyedt el az óceánon, és az utasszámhoz képest nagyon kevés mentőcsónakkal volt felszerelve.

A katasztrófa után sokaknak feltűnt a kísérteties hasonlóság, és azok közül, akik olvasták a könyvet, sokan valamiféle prófétának tartják az írót, Morgan Robertsont. Mások úgy vélik, a Titanic katasztrófája nem véletlenül történt, és a háttérben egy szövevényes merénylet húzódik.

Az ikertornyok

2001 szeptemberében két repülő csapódott a New York-i World Trade Center ikertornyaiba. A világ egyik legmagasabb felhőkarcolója a földdel lett egyenlő, és rengetegen életüket vesztették a katasztrófában. A hivatalos magyarázat szerint a Világkereskedelmi Központ két tornya terrortámadás következtében semmisült meg, a konspirálók azonban nincsenek megelégedve ezzel az elmélettel.

Rejtélyes utalások a rajzfilmben?

Sokan úgy gondolják, az esemény nem a terroristák, hanem maga az amerikai kormány műve volt, és még 12 év után is keresik a bizonyítékokat a feltevésre. Véleményük szerint a merényletet már régóta tervezték, és ezt alátámasztandó felhívták a világ figyelmét egy 1997-es Simpson család-epizódra. A rajzfilm ominózus részében egy újságcímlap látható, amin furcsa egybeesések vannak.

A címlapon egy busz tekinthető meg, felette hatalmas New York felirattal, alatta pedig egy 9 dolláros árjelzéssel. Ebből a számból és a mellette látható ikertornyok sziluettjéből kiolvasható a 911, ami a támadás szeptember 11-i dátumára is utalhat. Az epizódban egészen sokáig mutatják a címlapot, ezért a tragédia óta sok csatorna tartózkodik a Simpson család ezen részének levetítésétől.

Senki sem tudhatja, hogy a különös egybeesések kialakulásában mekkora szerepet játszott a véletlen, és mennyi a valódi tartalom, mégis érdekes, ugyanakkor hátborzongató elgondolkodni azon, hogy valakik, valamikor félelmetes pontossággal ráhibáztak a jövő eseményeire.

Képek: wikipedia.org, YouTube

Ezt is szeretjük