Rejtélyes körülmények között tűnt el egy sziget: nem is létezett?
Ausztrál kutatók felfedezték, hogy egy sziget csupán térképeken létezik, a valóságban nem.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt napokban kutatók fedezték fel egy sziget nemlétét a Csendes-óceánon. Mint kiderült, a földdarab csupán a térképen létezett.

Nem is létezett

A rejtélyes sziget esetében nem arról van szó, hogy eltűnt, hanem a jelek szerint soha nem is létezett. Ennek ellenére Sandy Island - Homokos-sziget - néven szerepel a térképeken. A tengerészeti térképek mellett az időjárásiakon is fel van tüntetve, pedig a valóságban csak tenger van a helyén.

Ahol lennie kellene, 1400 méter mély a víz, tehát még csak arról sem lehet, szó, hogy az óceán elmosta volna a földdarab tetejét. A mégsincs-sziget Franciaországé, legalábbis francia felségvizeken van. Ausztráliától mintegy 1400 kilométerrel keletre, Új-Zélandtól ötezer kilométerrel észak-északnyugatra jelzi a térkép.

A tévedés nem jelentéktelen, hiszen a sziget ráadásul még csak nem is apró. Legalább 30 kilométer hosszú és öt kilométer széles területet tulajdonítanak neki.

Nem véletlen hiba volt?

Hogy miként kerülhetett a térképekre, egyelőre talány. Mike Prince, az ausztráliai tengerészeti térképszolgálat igazgatója a The Sydney Morning Herald című ausztráliai lapnak azt mondta, hogy egyes térképkészítők néha szándékosan tüntetnek fel nem létező utcákat is a műveiken.

Ez arra jó, hogy elriasszák a jogtalan sokszorosítókat a lopástól, fantomutcával ugyanis könnyű rábizonyítani a tolvajra, hogy nem saját munkája volt a terület feltérképezése. Hozzáfűzte azonban, hogy a tengerészeti térképek készítőinél ez a fajta csapdaállítás nem volt bevett gyakorlat. 

Megvan a megoldás

Shaun Higgins, az aucklandi múzeum egyik szakembere foglalkozni kezdett a kérdéssel. Levéltárakban nyomozott, és arra jutott, hogy egy bálnavadász hajó rosszul állapította meg a sziget koordinátáit az 1800-as években. Az új-zélandi kutató szerint téves lehetett a megállapítás. Vagy egy azóta elsüllyedt zátonyt észleltek, vagy tévedtek a helyét illetően. 

A rejtelmes sziget élénk vitát váltott ki a világhálón is. A www.abovetopsecret.com honlapon egy internetező azt állította, hogy a francia vízrajzi szolgálatok szerint a jelzést már 1979-ben el kellett volna távolítani a térképről.

Kép: dailymail.co.uk

Ezt is szeretjük