A 3 legmegrázóbb kép szeptember 11-éről
Ritkán közölt fotók
Amikor New York fekete füstbe borult, sokak élete egy szívdobbanásnyi idő alatt megváltozott. Képeken a valóság!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Megszokott, nyüzsgő munkanapnak indult 2001. szeptember 11. New York üzleti negyedében, ám a reggeli napfényben úszó utcák egy szempillantás alatt a kétségbeesés, a pusztulás és a káosz pokoli színterévé változtak, amikor két gép csapódott a World Trade Center impozáns tornyaiba.

Tűzoltók az egyik ikertorony romjainál

Az egész világot megrendítő merényletsorozatban 19 gépeltérítő vette át az irányítást négy amerikai repülőjáraton: az American Airlines 11-es járatát a Világkereskedelmi Központ északi tornyába vezették, majd 17 perc múlva a United Airlines 175-ös járata csapódott a déli toronyba.

Fél órával később a géprablók a Pentagon épületét vették célba az American Airlines 77-es járatával, míg a negyedik, a United Airlines 93-es gép az utasok hősies visszafoglaló akciója során a földbe csapódott Pennsylvania államban. Az összehangolt terrortámadásokat az al-Káida szervezet öngyilkos merénylői követték el, pontosan tíz éve.

Tehetetlen pánik és vérfagyasztó sokk

A repülőgépek becsapódása után az ikertornyok lángokban álltak, a bent rekedteken pedig eluralkodott a pánik. Az utasszállítók felrobbanása menthetetlen károkat okozott a két épületben, hiszen a lángoló üzemanyag óriási hőt termelt, mely megolvasztotta a külső betonelemeket, így az acél tartószerkezet gyakorlatilag elveszítette ellenállását. A World Trade Center északi tornyában keletkeztek a legsúlyosabb károk, így rengeteg ember menekülési útját zárta el az irodák plafonját nyaldosó tűz vagy a leomló törmeléktenger.

Az ablakokhoz szorult áldozatok közül sokan a mélybe vetették magukat, mert nem találtak más kiutat a húsig mardosó forróság elől. A déli toronyból menekülők szinte közvetlen közelről láthatták, amint a másik épület fogságába esett sorstársaik az egyszerűbb véget választják a gyötrelmes haláltusa helyett.

Sokan a lökdöső tömeg miatt estek ki az ablakokon - amikor a fojtogató füstben utat próbáltak törni a levegőhöz -, míg mások a sokkhatás miatt némán adták át magukat a feneketlen mélységnek. Az USA Today becslése szerint legalább kétszázan ugrottak a halálba, mielőtt a két torony összeomlott. Erről amatőr felvételek és médiafotók is készültek, ám a legtöbb újság csak egy-két távoli képet közölt a hozzátartozókra való tekintettel, majd soha többé nem tárták nyilvánosság elé azokat a képsorokat, melyek Amerikát és a világot egyaránt sokkolták.

A férfi kiléte máig ismeretlen - Fotó: Richard Drew
Kábult túlélő - Fotó: Stan Honda, AFP

A kábultan csoszogó túlélő

A porlepte, megviselt lelkiállapotban botorkáló túlélőről Stan Honda, az Agence France-Presse fotósa készített megrázó pillanatfelvételt. A kép - melynek hátterében az óra a déli torony leomlását követő tizedik percet mutatja - hűen tükrözi a káoszt, melyben vérfagyasztó nyugalommal sétál az aktatáskáját szorongató férfi, mint aki képtelen felfogni a megélt eseményeket.

Miután napvilágra került ez a fotó, a rajta szereplő üzletember kilétére is fény derült: Edward Fine egy befektetési PR-cég tulajdonosa volt, és épp az északi torony 78. emeletén várakozott a liftre, amikor az első repülőgép becsapódott.

Egy tucatnyi emberrel együtt a sürgősségi lépcsőn keresztül jutott ki az épületből. Ez a szívhez szóló felvétel sokáig elveszett a pusztán hírközlésül szolgáló képek között, melyek a World Trade Center maradványainak helyére, avagy az amerikaiak által Ground Zerónak, vagyis nulladik szintnek elnevezett kráterre koncentráltak. Később azonban Stan Honda egyedülálló fotója lett a reménység hírnöke, mely a túlélést szimbolizálta a ilyen tragédia után. Azóta egy dokumentumfilm borítójaként is szolgál, ami a szeptember 11-ei terrortámadások hatásait foglalja össze.

Egy fényképezőgép üzenete a világnak

Hazánkban a New York-i merényletről szóló hírek között szintén nem kapott nagy figyelmet az a romok alól előkerült fényképezőgép, mely túlélte a hatalmas zűrzavart. A tulajdonosa, Bill Biggart fényképész sajnos nem volt ilyen szerencsés, meghalt, amikor az ikertornyok egyike kártyavárként roskadt a földre. Az épségben megmaradt képek az események gyomorszorító valóságát tárják fel, és talán azért maradtak háttérben, mert fájdalmas sebeket szakítanak fel.

Hétköznapi hősök - Fotó: Bill Biggart

Ugyanakkor a fotósorozat üzenete több egy beteljesült rémálom fojtogató emlékénél: az emberi gyűlölet és az összefogás erejét állítja szembe egymással, melynek tusájában az egymást segítők felülkerekednek a borzalmakon.

Kép: en.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük