Ha fent vagy a Facebookon, téged is figyelnek: bizarr tények
Lehet, hogy a Facebook nem az, aminek látszik? Íme, néhány gyanús körülmény.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogyan is lehetne könnyebben és hatékonyabban megfigyelni az embereket, mint egy olyan közösségi oldal segítségével, ahol ők maguk osztják meg bizalmas adataikat?

A Facebook már egy ideje uralja az internetet, így nem meglepő, hogy az összeesküvés-elméletek is beindultak. Ám van néhány tény, ami tényleg gyanakvásra adhat okot.

Figyelik a böngésződet

Az senki számára nem titok, hogy ha belépsz a facebookos fiókodba, a rendszer megjegyzi azt, hogy miket csináltál a közösségi oldalon. Ám kevesebben vannak tisztában azzal az információval, ami körülbelül két éve szivárgott ki.

Ha ugyanis szörfözöl egy kicsit az ismerőseid adatlapján, megnézel néhány dolgot az üzenőfalon, vagy kedvelsz pár fotót, majd bezárod a lapot, és más oldalakat kezdesz el nézegetni, az nem jelenti azt, hogy a megfigyelés befejeződött.

A Facebook azt követően is figyeli az internetes tevékenységedet, hogy bezártad - még akkor is, ha ki is jelentkeztél a fiókodból. A böngésződ ugyanis a szerver kérésére eltárolja a sütiket, amelyeket a következő belépésnél vissza is küld, és ez alapján máris beazonosíthatóvá válsz.

Visszaellenőrizhető az IP-címed, az általad látogatott weboldalak címe, de még a képernyőfelbontás is. Ami ennél is aggasztóbb, hogy már akkor is nyomon követhető vagy, ha nincs is facebookos fiókod. Elég, ha egy olyan oldalra tévedsz, ahol a regisztrációkor lehetőség van rá, hogy a facebookos felhasználóddal lépj be.

Furcsa egybeesések

Amellett, hogy a Facebook megfigyeli az internetes tevékenységedet, további jelek is utalnak rá, hogy a közösségi oldal nem csak kapcsolattartás céljából jött létre. A befektetők között ugyanis több olyan névvel találkozhatsz, akiknek korábbi munkahelyei gyanakvásra adnak okot. Az Accel Partners cég például 12,7 millió dollárral támogatta az oldalt.

A cég vezetője James Breyer, aki szoros kapcsolatot ápol a CIA-val, és tagja volt az NVCA, vagyis a Nemzetközi Kockázatitőke Társaság igazgatótanácsának. Szintén ebben a munkakörben tevékenykedett Gilman Louie, aki a CIA által alapított In-Q-Tel igazgatója. Ettől a cégtől került ki dr. Anita K. Jones, aki korábban az Amerikai Védelmi Minisztériumban dolgozott vezető fejlesztőként.

A legtöbb, amit tehetsz

Több módszerrel is védekezhetsz a megfigyelés ellen. Használhatsz több böngészőt: egyet kifejezetten a Facebook nézegetése céljából, egyet pedig minden másra. Töröld ki a sütiket, amilyen gyakran csak tudod, vagy teljesen tiltsd le őket. Az inkognitó módban való internetezés is segíthet, vagy kipróbálhatsz különböző hirdetésblokkoló szoftvereket is.

Ezt is szeretjük