Ijesztő videó készült az óceán mélyén: csak ritkán látni ilyen állatot

A mély sötétjében nagyon különös állatfajok bújnak meg.

Medúza videó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tengerek és óceánok földünk egyik legtitokzatosabb helyei: a hatalmas mélységekbe lejutni nem egyszerű, így a felfedezésük is folyamatosan kihívások elé állítja a kutatókat. A vaksötétben olyan élőlények is felbukkanhatnak, amikről csak nagyon keveset tudni, így mindig nagy szenzációt jelent, ha sikerül őket videóra venni.

Nemrég a Csendes-óceánban, a vaksötét mélységben a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) kutatói szembesültek egy ilyen jelenséggel. Miközben az egyik távvezérelt járművükkel körülbelül 1000 méteres mélységben gyűjtöttek adatokat, egy ritka állatot, a stygiomedusa gigantae-t – ismertebb nevén óriás fantommedúzát látták meg.

Ritka felvétel készült a fantommedúzáról

A fantom név nagyon találó, mert ezekkel az elegáns, kísérteties lényekkel ritkán lehet találkozni. Bár bárhol elhelyezkedhetnek a felszín és a csaknem 7000 méteres mélység között, leggyakrabban 1000 és 4000 méter között élnek. Az eddigi mélytengeri merülések ezrei közül a kutatóintézet mindössze kilenc alkalommal észlelte ezt a rejtélyes fajt. Az MBARI arról is beszámolt, hogy 1899-es felfedezése óta a tudósok összesen csak mintegy száz alkalommal találkoztak az óriási fantommedúzával. Éppen ezért különleges alkalom, ha sikerül videóra venni.

A felvételen a gyönyörű lény gomolygó csápjai úgy repkednek a vízben, mint a lágy szellő által fújt, finom selyemfüggönyök. Több mint egyméteres átmérőjű harangjával az óriás fantommedúza négy „szalagszerű” karja szájként funkcionál, és akár tíz méter hosszúra is megnőhet. Kocsonyás formáját - amely a homályos mélységben mély vörösesbarna árnyalatnak tűnik - szintén ragyogó vörös csíkok színezik, amelyek már-már ragyogni látszanak. A zselé kecses, sima és gördülékeny mozdulatai szinte úgy néznek ki, mintha egy elvarázsolt, víz alatti baletthez készültek volna.

700 méteres mélységben készítettek felvételt egy vörös medúzáról

A tudósok úgy vélik, egy új medúzafajt találhattak a mélységben.

700 méteres mélységben készítettek felvételt egy vörös medúzáról: korábban soha nem készült hasonló videó

A tudósok úgy vélik, egy új medúzafajt találhattak a mélységben.

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük