Így beszélgetnek egymással a halak: a víz alatti kommunikáció különös eszközét használják

Bár nem úgy beszélnek, mint az ember, és nem is a szárazföldi állatokhoz hasonlóan, a halak is kommunikálnak: kémiai jelek segítségével.

A halak kommunikációja
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A madarak csicseregnek, a macskák nyávognak, az oroszlánok bőgnek: a legtöbb állat, amikor kommunikál, valamilyen hangot is  kibocsát. De vajon mi a helyzet a halakkal?

Ők sem maradnak ki a kommunikációból, sőt, mondhatni, két nyelven is beszélnek: másként a fajtársaik felé, és másként más fajok egyedei irányában.

Így cserélnek információt a halak

Ezeknek az élőlényeknek a beszélgetése, azaz információcseréje kémiai jelekkel történik, melyek különböző információkat hordoznak.

Fajtársaikkal feromonok segítségével kommunikálnak, más fajok egyedeivel pedig úgynevezett allelokemikáliák segítségével.

A kémiai jelek által a halak információt küldenek magukról, és fogadják a másik egyed információit. A különös párbeszédben adott és vett jelek segítségével az állatok mintegy bemutatkoznak egymásnak. Elárulják kilétüket, a nemüket, rangjukat és azt is, potenciális partnerek lehetnek-e a párzásban. Azt is meghatározzák, hogy az egyik állat hogyan fog viszonyulni a másikhoz: megeszi, elúszik előle, esetleg párosodni próbál vele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A környezetszennyezés zavart kelt

A kémiai jelek kommunikációs csatornája a víz, így adódik a probléma, hogy a környezetszennyezés és a globális felmelegedés zavarja a halak kommunikációját.

A vízbe jutó mikroműanyag akadályt jelent a jelek áramlásában, a klímaváltozás következtében savasodó víz sem jelent ideális közeget a jelanyagok küldéséhez. Íme egy újabb nyomós ok, amiért az emberiségnek jobban kellene vigyáznia a környezet épségére.

Halhatatlan tengeri állatok

Létezik egyfajta medúza, melyet a tudomány halhatatlannak nevez. Róla és más halhatatlan állatokról a következő képek kíséretében olvashatsz.

Nem sikerül megfejteni a halhatatlan medúza titkát: feladta a tudósoknak a leckét a természet

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük