Örökbe fogadták a bálnák a deformálódott delfint: nézd meg, hogy mennyire szeretik!

Lenyűgöző az állatok egymás felé tanúsított empátiája és szeretete.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1600 kilométerre Portugáliától az élővilág viselkedésének kutatásával foglalkozó Alexander Wilson és Jens Krause különös dolgot fedeztek fel az óceán rejtekében: egy palackorrú delfint, aki szokatlan társaságban töltötte napjait.

Nyolc napon át követték a Lone névre keresztelt delfint, aki megfigyeléseik szerint egy bálnacsoporthoz csatlakozott.

A szárazföldi állatoknál gyakrabban előfordul, hogy más fajok egyedeivel építenek ki közvetlen kapcsolatot. Ebből általában valamilyen előnyük származik, mint például a ragadozóktól való védelem. A bálnákra azonban nem jellemző az ilyesfajta együttélés, ezért is volt különleges élmény a kutatók számára megfigyelni, hogy a delfint mégis maguk közé fogadták, sőt, láthatóan remekül érezték magukat vele: játszottak, és szeretetteljesen dörgölőztek egymáshoz.

Tengerbiológusok ilyet mindaddig nem láttak: Alexander Wilson felvételét a következőkben megtekintheted.

Lone magányos lehetett

A kutatók nem véletlenül adták a delfinnek a Lone nevet, mely az angol lonely, vagyis magányos jelentésű szó rövidített változata. A kutatók feltételezése szerint a delfin, mielőtt csatlakozott volna a bálnákhoz, egyedül róhatta az óceánt. Deformálódott gerince miatt valószínűleg nem tudta tartani a lépést a társaival, és leszakadhatott a többi, gyorsan úszó, ugrándozó delfintől.

Lone tempója sokkal inkább illett a bálnákéhoz. A kutatók elmélete szerint úgy kerülhetett a csapatba, hogy a felszín közelében tartózkodó bálnaborjak közé úszott. A bálnáknál nemcsak a szülésnek, de a kicsik felügyeletének is kialakult rendszere van. Egy felnőtt egyed mindig felszínközelben marad a borjakkal, hiszen ők sem túl mélyre, sem túl hosszú időre nem tudnak még lemerülni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lone nem védelem reményében csatlakozott a bálnákhoz, mivel az óceánnak azon a területén nem igazán fordul elő a delfinekre közvetlen veszélyt jelentő ragadozó. Talán csak játszani szeretett volna, vagy társaságra vágyott, a bálnák pedig egyszerűen befogadták őt, megadva neki ugyanazt az oltalmat, mint amit saját borjaiknak nyújtanak saját ellenségeikkel, a gyilkos bálnákkal szemben.

A kutatók voltaképpen egy különleges örökbefogadás szemtanúi voltak. A feltétel nélküli szeretet és ragaszkodás kibontakozásának vérségi rokonság nélkül. Lone, a magányos delfin szerető családra lelt, mi, emberek pedig újabb bizonyítékra, milyen csodálatos is az állatvilág, és, hogy bennük is valami sokkal erősebb, mélyebb, nagyszerűbb hajtóerő dolgozik, mint a puszta ösztön.

Ezt is szeretjük