Ha ilyen levelet kapsz a Magyar Postától, ne nyisd meg: adathalász e-maileket küldenek

Ismét a Magyar Posta nevében küldenek veszélyes e-maileket.

adathalász1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Posta nevével visszaélő adathalász üzenetek miatt adott ki figyelmeztetést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).

Honlapjukon is közzétett rendkívüli tájékoztatójukban azt írták: jelentős növekedés tapasztalható a csomagszállítás ürügyén érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített, úgynevezett adathalász levelek terjedésével kapcsolatban.

Erre érdemes figyelni az ilyen e-mailek esetében

Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet - például tegező megszólítás - miatt. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületek arculati elemeit, például logók, színek, tipográfiai jellemzők lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet.

adathalász2
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

A kibervédelmi intézet azt javasolja, soha ne kattintsanak az e-mailben érkező bejelentkezési vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra, hanem minden esetben külön keressenek rá az adott cég vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valóságtartalmát. Továbbá, ha valaki munkahelyi e-mail-fiókjába érkezik gyanúsnak ítélt levél, jelölje meg "spam" üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kitértek arra is: előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Word-dokumentumot, egy tömörített .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket nem szabad megnyitni, letölteni - figyelmeztetett az NKI. Kiemelték, ha valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, haladéktalanul értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be intézetükhöz a csirt@nki.gov.hu incidensbejelentő e-mail-címen - írta közleményében az NKI.

4 egyszerű lépés, amivel szilárdabbá teheted a biztonságodat az interneten

Az elmúlt hónapokban elképesztően sok hackertámadás érte nemcsak a multicégeket, hanem a magánembereket is, pedig néhány egyszerű lépéssel kizárhatod a nemkívánatos személyeket a gépedből.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük