Kiderült, kik a legmagányosabbak a Földön: fontos problémákra figyelmeztet

Nemrégiben egy átfogó, globális kutatást végeztek a tudósok, amiből kiderül, kik a legmagányosabbak.

magány nyitóka

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy átfogó tanulmány szerint az individualista társadalmi rendszereknek is nagy szerepük van abban, ki mennyire érzi magát magányosnak.

Ez a kutatás, melyben világszerte 46 ezren vettek részt, volt az első, amit a BBC Loneliness Experiment - vagyis Magányosság Kísérlet - elnevezésű kutatócsapata publikált.

A magány kutatása

16-99 éves korosztály tagjai vettek részt a kísérletben, komoly tényezőnek számított az idő múlása, de nem úgy, ahogy azt sokan gondolnák. Az így kapott eredmény meglepő lehet.

magányos féria
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

Azok a férfiak, akik individualista társadalomban élnek, tehát ahol az önmegvalósítás a cél, mint Angliában és az Egyesült Államokban, inkább érzik magukat magányosnak, mint azok az idősebb nők, akik kollektivista társadalmakban élnek - ilyen Kína és Brazília. A kollektivizmus lényege a közösség, a mindenki egyért egy mindenkiért alapelv élénken él ezekben a társadalmakban. A tanulmányt az Exeter, Manchester és Brunel Egyetemeken dolgozták ki. 

- Annak ellenére, hogy sokan feltételezik, hogy a időseket érinti jobban a magány, egyenes arányban csökkenhet az érzet mértéke az öregedés folytán - mondta Manuela Barreto, az Exeter Egyetem professzora. - Sőt, a fiatalokból sokkal erősebb érzéseket vált ki a magány.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A professzor szerint sok férfi érzi úgy, ha bevallja magányát, azzal megbélyegzi magát. Pedig a kutatásban több férfi vallotta magát magányosnak, mint nő. Mivel 237 országban végezték a vizsgálatot, a kutatók betekintést nyerhettek a kulturális különbségekbe is. A kultúra is ugyanúgy hatással lehet a magányosodás folyamatára. Individualista társadalmakban kínos bevallani a magányt, ahol az önbizalom és a függetlenség a legnagyobb erények, pedig a legtöbben ilyen rendszerekben szenvednek tőle.

Ugyan a fiatalok a technológia fejlődésének köszönhetően már éjjel-nappal tudnak beszélgetni társaikkal, ez nem minden esetben enyhít a magány érzetén. A konklúzió szerint a legmagányosabbak azok a fiatal férfiak, akik individualista társadalmakban élnek. A kutatók szerint érdemes lehet a jövőben több vizsgálatot végezni ebben a korcsportban is.

Csodaszép történet a magányos, idős férfiról és a szomszéd iskola diákjairól: emberségből jeles

A 86 éves férfi felesége halála után teljesen összetört, és nagyon magányos volt. Nem várt helyről kapott segítséget.

Csodaszép történet a magányos, idős férfiról és a szomszéd iskola diákjairól: emberségből jeles

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük