Kiderült, kik a legmagányosabbak a Földön: fontos problémákra figyelmeztet
Nemrégiben egy átfogó, globális kutatást végeztek a tudósok, amiből kiderül, kik a legmagányosabbak.

magány nyitóka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy átfogó tanulmány szerint az individualista társadalmi rendszereknek is nagy szerepük van abban, ki mennyire érzi magát magányosnak.

Ez a kutatás, melyben világszerte 46 ezren vettek részt, volt az első, amit a BBC Loneliness Experiment - vagyis Magányosság Kísérlet - elnevezésű kutatócsapata publikált.

A magány kutatása

16-99 éves korosztály tagjai vettek részt a kísérletben, komoly tényezőnek számított az idő múlása, de nem úgy, ahogy azt sokan gondolnák. Az így kapott eredmény meglepő lehet.

magányos féria
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

Azok a férfiak, akik individualista társadalomban élnek, tehát ahol az önmegvalósítás a cél, mint Angliában és az Egyesült Államokban, inkább érzik magukat magányosnak, mint azok az idősebb nők, akik kollektivista társadalmakban élnek - ilyen Kína és Brazília. A kollektivizmus lényege a közösség, a mindenki egyért egy mindenkiért alapelv élénken él ezekben a társadalmakban. A tanulmányt az Exeter, Manchester és Brunel Egyetemeken dolgozták ki. 

- Annak ellenére, hogy sokan feltételezik, hogy a időseket érinti jobban a magány, egyenes arányban csökkenhet az érzet mértéke az öregedés folytán - mondta Manuela Barreto, az Exeter Egyetem professzora. - Sőt, a fiatalokból sokkal erősebb érzéseket vált ki a magány.

A cikk az ajánló után folytatódik

A professzor szerint sok férfi érzi úgy, ha bevallja magányát, azzal megbélyegzi magát. Pedig a kutatásban több férfi vallotta magát magányosnak, mint nő. Mivel 237 országban végezték a vizsgálatot, a kutatók betekintést nyerhettek a kulturális különbségekbe is. A kultúra is ugyanúgy hatással lehet a magányosodás folyamatára. Individualista társadalmakban kínos bevallani a magányt, ahol az önbizalom és a függetlenség a legnagyobb erények, pedig a legtöbben ilyen rendszerekben szenvednek tőle.

Ugyan a fiatalok a technológia fejlődésének köszönhetően már éjjel-nappal tudnak beszélgetni társaikkal, ez nem minden esetben enyhít a magány érzetén. A konklúzió szerint a legmagányosabbak azok a fiatal férfiak, akik individualista társadalmakban élnek. A kutatók szerint érdemes lehet a jövőben több vizsgálatot végezni ebben a korcsportban is.

Csodaszép történet a magányos, idős férfiról és a szomszéd iskola diákjairól: emberségből jeles

A 86 éves férfi felesége halála után teljesen összetört, és nagyon magányos volt. Nem várt helyről kapott segítséget.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük