Lusta szülőknek vagy buta gyerekeknek?
Divat manapság magántanárt fogadni, vagy valóban szükség van rá? Ha szükséges, mikor, kinek, na és mennyiért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Iskolába kerülve a gyerekek az óvodában addig megszokottaknál jóval keményebb elvárásokkal szembesülnek, amelyek alkalmanként tanulási nehézségekhez vezethetnek. Ilyenkor általában elég a szülői odafigyelés, de vannak alkalmak, amikor igenis korrepetálásra van szükség.

Magántanár: az első években nem ajánlott

Az általános iskola első két-három évében a gyerekeknek egyáltalán nem lenne szükségük kiegészítő oktatásra - hangsúlyozzák a pszichológusok.

Az első néhány év korrepetálás nélkül is elég megerőltető a kicsiknek, akik eddig naphosszat játszhattak az óvoda és az otthon biztonságában.
Azt, hogy valami nem stimmel az iskolában, általában az érdemjegyekből, értékelésekből tudod meg. Ha addig jól teljesített a gyerek, és váratlanul romlanak le a jegyei, nem feltétlenül szükséges azonnal magántanárhoz cipelni.

Lehet, hogy eddig fel nem fedezett látás- vagy hallásgyengeségben szenved, és ezért nem képes haladni a többiekkel az órákon. Talán a padtársa tereli el a figyelmét, vagy az is előfordulhat, hogy túlságosan vágyódik a szabadidő után, így feszültséget okoz neki az, hogy házi feladatot kell írnia ahelyett, hogy játszana.

Ne ess abba a hibába, hogy türelmetlen vagy a gyerekkel, sietteted: sokan túl hamar várják el, hogy a gyerekük tökéletesen olvasson, írjon és számoljon. Azt azonban be kell látnod, hogy a tanuláshoz idő kell, és nemcsak az alsó tagozatban, hanem a későbbiekben is.

Diszlexia, diszgráfia és társaik

A szakemberek szerint egyetlen alkalommal érdemes fejlesztő pedagógushoz fordulnod: ha felmerül a diszlexia lehetősége. Ez a rendellenesség a legtöbbször az iskolában fedezhető fel az olvasás- vagy írástanulás során.

A diszlexiás kisgyerek ugyanis hajlamos összecserélni a betűket, így mind a helyes olvasás, mint pedig a helyes írás jóval nagyobb nehézségeket jelent számára, mint a többieknek. A diszlexiát azonban könnyű félreértelmezni, pontosabban az egyébként ártatlan tévesztéseket a diszlexia számlájára írni. Ezért nem kell azonnal kétségbeesned, ha a kicsi, aki szeptemberben még csak ismerkedett a sulival, még nem olvas és ír tökéletesen karácsonykor. Ha azonban az olvasás- és az írástanulás terén látványosan elmarad a társaitól, akkor diszlexia gyanújával érdemes szakember segítségét kérned.

A diszlexiás gyereknek problémát okoz a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. Előfordul, hogy az olvasott szöveget nehezen értelmezik, így hibásan idézik vissza. Ha úgy érzed, a gyermeked érintett lehet, vagy csak többet szeretnél megtudni a diszlexiáról, akkor kattints ide!

A felső tagozatban már érdemes lehet

Talán akkor a legajánlatosabb magántanár segítségét kérned, ha az otthoni tanulás alatt egyedül nem boldogulsz a gyermekeddel. Sokszor leszel türelmetlen, amelyet végül a kettőtök kapcsolata szenved meg. A pszichológusok szerint a házi feladatokban való segítség csak terheli a gyerek-szülő kapcsolatot, ezért érdemes ezt a feladatot inkább családon kívül szervezni. Figyelj azonban arra, hogy csak a legszükségesebb esetekben fordulj szakemberhez, hiszen a túlságosan terhelt gyerek előbb-utóbb megutálja a tanulást, és lehet, hogy később csak nagy erőfeszítések árán tudod majd az íróasztal mellé imádkozni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy korrepetálásra, magántanárra általában az általános iskola felső tagozatától van szüksége a gyerekeknek. Ilyenkor ugyanis megváltoznak a követelmények, új tantárgyakkal bővül az órarend, és a legtöbb iskolás is ekkor kezd nyelveket tanulni.

Magántanár: jó vagy sem?
A magántanárok esetében él az a mondás, hogy a drágább nem feltétlenül jobb. Mégis sokan hajlamosak az ár alapján megítélni az oktatás minőségét. Az, hogy ki a jó tanár, a tárgy és a tanuló elvárásai döntik el. Ha lehet, érdeklődj a tanár referenciáiról, néhány weboldalon például a tanulók minősíthetik tanáraikat. Esetleg kérdezz rá, milyen módszerekkel tanít, és milyen könyveket használ.

Érettségi előtt, szükség szerint

A középiskolában a magántanár szükségességéről általában maga a diák dönt. Az emelt szintű érettségire való felkészüléshez gyakran lehet szükség segítségre, de itt már korántsem kizárólag a képességekről van szó. Bármennyire jó iskolába járatod a gyerekedet, akadhat olyan tantárgy, amelyben a képességei ellenére sem teljesít jól. Sőt, azt sem szabad elfelejtened, hogy néhol többet követelnek azoktól is, akik az adott tantárgyból nem szeretnének emelt szinten érettségizni. Általánosságban igaz, hogy a legtöbb plusz órát a reál és nyelvi tantárgyak mellett az érettségi tárgyakból igényelnek a diákok.

Nyáron a pótvizsga, tavasz közeledtével pedig az érettségi a fontosabb, de nem ritka az évközben igényelt segítség sem - általában szintén az említett tárgyakból.

Mennyi?
A magánórák ára Budapest és a vidéki városok, falvak között igencsak eltérő képet mutat. Míg egy általános iskolás 45 perces matematika korrepetálása Miskolcon 850 és ezer forint körül alakul, addig ugyanezért a fővárosban 1500, de akár 2 ezer forintot is elkérnek. A nyelvórák ára valamivel borsosabb: míg egy teljes 60 perces angolóráért Győrben például ezer, esetleg 3 ezer forintot kell fizetni, addig Budapesten akár 4-5 ezer forinttal is rövidebb lehetsz egy-egy óra után.
Ezt is szeretjük