Marie Antoinette feje mindig kísértette: Madame Tussaud szörnyű traumája

A Madame Tussaud-panoptikumokba bekerülni ma megtiszteltetés, de volt idő, hogy viaszmást kapni egyet jelentett a halállal.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hírességek viaszmását bemutató múzeumokat szerte a világon ismerik, de az 1700-1800-as években élt Madame Tussaud élettörténetét már kevesen: az út, mely a nevét viselő, turisták millióit vonzó viaszbábu-múzeumokhoz vezetett, rögös volt, és olykor lelket törő.

Amit életútjáról tudunk, javarészt memoárjaiból sejtjük, melyeket nyolcvanéves kora körül egy barátja segítségével jegyeztek le. Anna-Maria Grosholtz néven született 1761-ben. A kislány közelébe akkor kerültek először viaszbábuk, amikor édesanyja Svájcban vállalt házvezetőnői munkát Dr. Philippe Curtius anatómusnál, aki ilyen, emberi testet ábrázoló bábukat készített oktatási célzattal. A kis Marie segédjének szegődött, Curtiust- pedig nagybátyjaként tisztelte és emlegette. Pletykálták, hogy valójában a férfi az apja volt, akit elvileg két hónappal Marie születése előtt megöltek. Akárkije volt is, a férfi bevonta őt a bizniszbe.

A párizsi időszak

Idővel Curtius kiszélesítette tevékenységét, és hírességek másait kezdte készíteni, hasonló technológiával, mint amilyennel a Madame Tussaud múzeumokban kiállított viaszmásokat mind a mai napig készítik. Eljutottak egészen Párizsig, ahol tehetős, befolyásos emberek rendelték meg műhelyükben saját viaszmásukat. Marie itt készítette el az első bábuit, Voltaire-t, Rousseau-t és Benjamin Franklint.

Párizsban Marie XVI. Lajos lánytestvérének, Madame Elizabeth-nek tanított rajzot és művészetet. Mindeközben Curtius már kiállításokat nyitott, ahol Párizs krémje, sőt, a királyi család viaszmása is megtekinthető volt. Curtius másik kiállítása bűnözők kínzását, kivégzését mutatta be.

Drámai fordulat

Marie életében és felfelé ívelő munkásságában akkor következett el a drámai fordulat, amikor a francia forradalom idején a felkelők nem akarták tovább hordozni a kormányzó, De Launay levágott fejét: viaszmás készítésére kényszerítették Marie-t az eredeti alapján.

Ettől kezdve Marie és nagybátyja évekig a guillotine áldozatainak halotti maszkjait készítették. Marie, akit be is börtönöztek, így úszhatta meg a saját kivégzését. Mivel hosszú ideig az udvarban tanított, sokakat ismert a felkelők áldozatai közül, így az ő arcmásukat - például a tanítványáét, Elizabethét - különösen nagy megpróbáltatás volt számára elkészíteni. Kezei közül került ki XVI. Lajos, Robespierre és Marie Antoinette maszkja is. A történet a képek kíséretében folytatódik.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük