Halott embereken lépkedtek át a régi kismamák: bizarr hiedelmek a múltból

A régi kismamák furcsa, bizarr, olykor veszélyes módszerekkel próbálták elérni, hogy egészséges gyermeket szüljenek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A régi korok emberei számára a mindennapok állandó kísérői voltak a babonák, melyeket követve vigyáztak egészségükre, tartották távol a gonoszt, és védték ki a szerencsétlenséget.

A terhesség minden idők legrégibb csodája, így nem is meglepő, ha megannyi különböző varázslat tárgya lett. A leendő anyák célja - mint ma is - az volt, hogy egészséges gyereket hozzanak világra, és elkerülhessék a gyermekek halálát, ennek érdekében pedig bármire képesek voltak. A világ legkülönösebb, legbizarrabb terhességgel, szüléssel kapcsolatos hiedelmeit soroljuk a következőkben.

Átlépni egy halott felett

A régi angol asszonyok, hogy szülésük könnyű és minél fájdalommentesebb legyen, átléptek egy halott ember - annak sírja - felett, majd egy élő férfi felett is, aki rendszerint a férjük volt. Miközben a holt felett léptek át, ezt mondták: ez az én gyógyszerem a lassú szülés ellen, ez az én gyógyszerem a nehéz szülés ellen, és ez az én gyógyszerem a rossz szülés ellen. Amikor az élő férfi - férjük - felett léptek át, ezt mondták: Feletted megyek egy élő gyermekkel, nem halottal, egy épen születettel.

Ha a szülés valóban jól alakult, akkor a nőnek később el kellett látogatnia a helyi templomba, ahol a következőt kellett mondania: Jézus által, ahogy mondtam, ez kinyilvánítódott.

Bizarr kellékek

Az ősi görögöknél, ha a szülés nehéz volt, különféle, igen bizarr kellékekkel, illetve keverékekkel igyekeztek orvosolni a bajt. A kismamának a gördülékenyebb szülés érdekében vízzel kevert lúdondót kellett innia. Egy másik furcsa praktika volt egy hiéna zsírjának elégetése az ágy alatt, illetve a kutyaméhlepény combra helyezése.

Rázni, hogy megszüljön

Az ősi görögöknél, ha szülés közben probléma merült fel, és megrekedt a baba, akkor a kismamát négy nő rázta meg nagyon erősen, legalább tízszer egymás után. Úgy hitték, hogy ezzel segítik a baba kijutását, mert ellazul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szépségekkel körülvéve

Oldandó a fentieket, egy kedves hiedelemmel zárunk. Ősi indiai és kínai szokás szerint a terhes nők ünnepi ruhában jártak, kiemelkedően drága és finom ételeket kaptak, és szép holmikkal vették körbe magukat annak érdekében, hogy szép gyermeket hozzanak a világra. A szülő nők még művészeti alkotásba is fogtak, és sok zenét is hallgattak a szép gyermek születése érdekében. A kismamáknak még koncerteket is adtak, hogy fokozzák a hatást.

Ezt is szeretjük