A macskák tudják, ha a gazdi hozzájuk beszél, csak magasról tesznek rá a kutatás szerint
Az új kutatás kimutatta, hogy a macskák tisztában vannak azzal, hogy mikor beszél hozzájuk a gazdijuk.

GettyImages-1198427457
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A macskák a közömbösség királyai tudnak lenni, de új kutatás kimutatta, hogy teljesen tisztában vannak azzal, hogyha gazdájuk közvetlenül hozzájuk intézi szavait. Az oka annak, hogy a zárkózott szőrmókok nem mindig válaszolnak, talán személyes döntésük következménye, mintsem az arra való képtelenség, hogy felismerjék: hozzájuk beszélnek.

A macskákat sokan függetlennek, hálátlannak nevezik - valójában képesek kötődni - írja a tanulmány szerzője. Valójában a közelmúltbeli kutatás kimutatta, hogy a házi kedvencek jobban szeretik a gazdijukkal való ölelést az ételnél, más tanulmányok pedig megmutatták, hogy a látszólag közömbös szőrmókoknak hiányzik gazdijuk, mikor hosszan vannak távol egymástól.

A macskák tudják, ha a gazdi hozzájuk beszél

Ezeken alapulva az új kutatás bebizonyította, hogy a macskáknak más a viselkedése, mikor a gazdájuk közvetlenül hozzájuk intézi szavait, de egy idegen hozzájuk intézett beszéde nincs rájuk ilyen hatással. 

GettyImages-1125451685
Fotó: ablokhin / Getty Images Hungary

A vizsgálat során 16 házi macskát figyeltek meg, akiknek gazdái mind francia állatorvos szakos hallgatók voltak. Mikor a macskák olyan hangfelvételt hallottak, amiben a gazdi a nevükön szólította őket, többségük növekvő figyelmet tanúsított, füleiket hegyezve a beszélő felé fordultak, intenzívebb lett a mozgásuk, és kitágult a pupillájuk. Ezzel szemben csökkent az érdeklődésük, mikor egy idegen szólította őket a nevükön.

Ezután a kutatás vezetői olyan hangfelvételeket játszottak le a macskáknak, amikben a gazdáik olyasmiket mondanak, mint "szeretnél játszani?" vagy "szeretnél enni?", először olyan hangnemben, amit rendszerint használnak a macskájukhoz való beszéd során, aztán olyan tónusban, ahogy akkor beszélnek, mikor embertársaikhoz címzik mondandójukat.

A macskák csak akkor reagáltak, mikor a macskához intézett beszédet hallották, ami azt mutatja, hogy képesek különbséget tenni olyan mondatok közt, melyeket nekik szánnak, és olyanok közt, amik valaki másnak szólnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor ugyanazokat a mondatokat egy idegen szájából hallották, az állatok érdektelenek maradtak, tónustól függetlenül.

- A macskák képesek különbséget tenni a nekik szánt beszéd és a felnőtt embereknek címzett beszéd közt abban az esetben, ha a mondatokat a gazdájuk mondja ki - következtettek a tanulmány szerzői.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ezzel szemben a kutyák válaszolnak az ebekhez címzett beszédre akkor is, ha azokat egy idegen mondja ki. Annak oka, hogy a macskák látszólag képtelenek azonosítani, mikor egy idegen hozzájuk beszél, lehet az is, hogy vonakodnak kapcsolódni egy idegennel, de lehet annak a következménye is, hogyha kevés tapasztalatuk van más emberekkel. 

- Eredményeink rávilágítanak arra, hogy a gazdákkal való négyszemközti kapcsolat milyen fontos a macskák számára, akik, úgy tűnik, nem terjesztik ki az egy specifikus személlyel való kommunikációs tapasztalataikat az összes többi emberi beszélgetőtársra - írják a tanulmány szerzői.

GettyImages-1334756917
Fotó: LewisTsePuiLung / Getty Images Hungary

A jövőbeni tanulmányok során foglalkozni kell azzal, hogy a kinti macskák, akik esetleg több interakciót folytatnak ismeretlen emberekkel, jobban ráhangolódnak-e idegenek hangjára, mint benti rokonaik.

Érdekes módon a kutatók rámutatnak, hogy a kedvtelésből tartott macskák gyakran módosítják saját hangjukat, amikor megszólítják gazdáikat, és hajlamosak magasabb hangon dorombolni, mint a kóbor macskák. Úgy tűnik, ez az intonáció kicsivel jobban megérinti az emberi szívet, így együttérzőbb reakciókat vált ki a gazdából.

- Az a tény, hogy a macskák gazdájuk nekik címzett szavaira erősebb reakcióval válaszolnak, új dimenziókat nyit meg e kölcsönös kapcsolatról való következtetésekhez - írják a szerzők.

Ezeknek a macskáknak nem átlagos a külseje

Vannak macskák, akik nemcsak aranyos külsejükkel, hanem különleges megjelenésükkel is felhívják magukra a figyelmet.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük