A macskád akkor is tudja, hol vagy, ha éppen nem lát: bámulatos képességükre derült fény
A kutatók vizsgálatai alapján valószínű, hogy a cicák képesek hangok alapján mentálisan feltérképezni mások tartózkodási helyét.

cica-figyel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ragadozók számára a zsákmány hollétére vonatkozó mentális ábrázolások rendkívül előnyösek, különösen rossz látási viszonyok között. A szakértők ezt a képességet társadalmi-térbeli megismerésnek nevezik. Ez egy kognitív képesség, amely magában foglalja mások térbeli feltérképezését hallási információk, például vokalizációk felhasználásával.

Valószínűleg sok állatnak vannak elképzelései mások hollétéről, hiszen ez a társadalmi-térbeli megismerés egyik fontos formája. Kutatók kipróbálták, hogy a cicák mentálisan leképezik-e gazdájuk vagy egy ismerős macska térbeli helyzetét.

Nem támaszkodhatnak mindig a látásra

A nem látható élőlények mentális reprezentációja erősen összefügghet az objektum állandóságával, amely magában foglalja egy tárgy mentális reprezentációjának fenntartását. Még akkor is, ha az már közvetlenül nem észlelhető. Emberben ez a képesség már viszonylag korai fejlődési szakaszban kialakul.

Számos állatfaj esetében is pozitív lett a tárgyi állandóság legalább néhány szintje. Például csimpánzoknál, bonobóknál, orangutánoknál, gorilláknál, eurázsiai szajkóknál, medvéknél, kutyáknál és macskáknál is. Az ezekhez a változatos fajokhoz tartozó alanyok a megfelelő helyen kerestek, amikor élelmiszert vagy más tárgyat eltűnni láttak (látható elmozdulás).

Egyes majmok még „láthatatlan elmozdulás” próbákon is átestek, amelyek a láthatatlan tárgyak mozgásának nyomon követését követelték meg. Szinte minden objektumpermanencia-teszt csak vizuális információt mutat be az alanyoknak. De a természetes környezetükben élő állatok számára fontos lehet más egyedek hollétének mentális nyomon követése más érzékszervi módozatok segítségével.

A cikk az ajánló után folytatódik

A macskák hallása

A Kiotói Egyetem kutatói nemrégiben macskákat vizsgáltak. Ez az állat figyelemre méltó hallóképességgel rendelkezik, és hangok segítségével képes következtetni a potenciális zsákmány helyére rossz látási viszonyok között is. A macskák érzékeny fülében több mint húsz izom van, és füleiket képesek minden irányban függetlenül mozgatni. A cicák hallási tartománya 55 Hz-től 79 kHz-ig terjed. Ezek az ökológiai és anatómiai jellemzők elősegíthetik a hallási információ kognitív feldolgozását.

Ha hallja a hangodat, számít jelenlétedre

Valójában úgy tűnik, hogy a cicák jól tudnak a hangokból következtetni a fizikai és társadalmi jelenlétre. Az egyetem kutatói kimutatták, hogy a macskák azt várták, hogy meglássák gazdájuk arcát, ha meghallják annak hangját. A vizsgálatok bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a macskák a hallási információk alapján megjósolhatják a vizuális eseményeket.

Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a macskák a hallásuk által szereznek társadalmi információkat. Különbséget tesznek gazdájuk és egy idegen hangja között, és képesek felismerni más macskák és emberek érzelmi hangjait, ha azokat az arckifejezésekhez igazítják. Ezen túlmenően látható elmozdulásos feladatokat teljesítenek, megerősítve azon képességüket, hogy tárgyakat mentálisan ábrázoljanak.

Összefoglalva, a cicák hangokat használnak az egyes személyek azonosítására, valamint az emberek és a macskák érzelmi állapotainak megkülönböztetésére. A kutatók vizsgálatai alapján valószínű, hogy a cicák képesek hangok alapján mentálisan feltérképezni mások tartózkodási helyét.

Fotók: Getty Images

Képeken 5 állati ijesztő macska

Mutatunk néhány macskát, akik csendes megfigyelőként vannak jelen, de amint észreveszed őket, rád hozzák a frászt. Pusztán a jelenlétükkel.

Ezt is szeretjük