Cicagazdi vagy? Ezt a macskamászókát egy délután alatt elkészítheted

Nagyon egyszerű elkészíteni, és a cicád imádni fogja.

macska gazdi cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Cicatulajdonosként bizonyára nem újdonság számodra, hogy a macskák imádnak felmászni bármire, amire csak lehetséges, és szívesen koptatják a körmüket a különböző felületeken.

Egy hagyományos létra és némi plusz anyag segítségével nagyszerű macskalétrát, macskamászókát készíthetsz kedvencednek. Két inspirációt adunk egy kis leírással.

Két macskalétra házilag

Bármelyikhez hasonlót is készítenél, az alkotóelemek felerősítéséhez használj biztonságos, gyerekeknek gyártott, de kellően erős, jó minőségű ragasztót. Szükséged lesz még kisebb szögekre, kalapácsra, ollóra is. Mindent alaposan ragassz és jól szögelj fel, hogy a létra biztonságos legyen majd a cicád számára.

Ezt a macskalétrát egy alacsony, lépcsős falétrából készítették. Méreténél fogva egy kisebb lakásba ideális lehet. Ha ilyet csinálnál cicádnak, akkor válassz stabilan álló, stabil fokokkal rendelkező létrát alapként. Szükséged lesz még néhány méter vékony kötélre, két darab erősebb textilből készült díszpárnahuzatra, valamint egy lapos szivacs párnabelsőre.

Kend be ragasztóval a lépcsős létra lábainak az első fok alá eső szakaszát, és tekerj köréjük kötelet jó szorosan. Haladj egyenként, hogy amíg az egyik lábat bevonod, a másikon ne száradjon meg a ragasztó. Ha minden lábbal megvagy, ragasztózd be, és tekerd körül a fokokat is. Ezzel elkészültek a kaparófelületek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Cicádnak kettő, egy lenti és egy fenti pihenőhelyet is kialakíthatsz a létrán. Alulra függőágyszerűen erősíts egy párnahuzatot a létralábakra és az alsó lépcsőfokra szögelve. Akkora huzatra lesz szükség, mely kicsivel hosszabb, mint a kinyitott létra lábai közt lévő távolság. Ez azért fontos, hogy az anyag ne feszüljön ki, hanem legyen egy kis esése. Így lesz kényelmes a cicának.

Végül tegyél a másik párnahuzatba párnabelsőt, és szögek segítségével erősítsd fel azt a létra csúcsára. Ez lesz a cica felső pihenőhelye, ahol kényelmesen sziesztázhat.

A másik cicalétra-ötlet egyszerűbb, de magasabb is az előzőnél. Ennek megvalósításához egy stabil falétrára lesz szükség, egy, a fekvő macska méretének megfelelő kosárra, néhány fokhosszúságú deszkára, illetve szőnyegdarabokra. Utóbbit a régi, leselejtezett szőnyegből nyesheted ki egy erős ollóval.

A létrafokokra szőnyeggel fedett deszkák kerülnek. Először szögeld a deszkákat a fokokra, majd vágj ki akkora szőnyegdarabokat, mint amekkorák a deszkák. Ragaszd a szőnyegdarabokat a felszögelt deszkákra.

Ragassz egy darab szőnyeget a kinyitott létra csúcsára is. Ha úgy látod, szükséges, oda is szögelj egy deszkát, és csak arra tedd a felső fekhelyként szolgáló szőnyegdarabot.

A kosarat az egyik tetszőleges létrafokra szögeld fel, mintegy izgalmas, változatos pihenőhelyként a cicának. Hagyj mellette lépőfelületet, hogy megközelíthető legyen kedvenced számára.

Ezzel kész is vagy: helyezd el a kész macskamászókát egy zavartalan, biztonságos helyre, és hagyd, hogy cicád a saját tempójában, kíváncsiskodva birtokba vehesse azt.

Beltéri kutyaágyak

Bent lakik a kutyusod? Akkor ezek a beltéri, beépített fekhelyek érdekelhetnek. Készíts egy hasonlót, meríts ötletet!

Képek: Pinterest, Getty Images.

Ezt is szeretjük