Miért bújnak bele minden dobozba a macskák? Gazdiként már láthattad, így magyarázza a tudomány

Macskaszokás a dobozba bújás: miért teszik ezt a kis kedvencek?

GettyImages-540444329

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gazdiként sokan felfedezhették már, hogy a macskák imádnak belemászni a különböző dobozokba: vajon miért tesznek így a kis kedvencek?

Kisebb doboz, nagyobb doboz, fedeles, színes vagy karton - a cicáknak mindegy, csak doboz legyen. Szíves örömest belebújnak, ám a gazdik a legtöbbször nem értik, miért.

Ezért mászik dobozba a macska

A jelenség Gabriella Smith, a Bécsi Egyetem állati viselkedés összehasonlító vizsgálatával foglalkozó szakértője szerint voltaképpen egy egyszerű állati okból fakad.

A macskák dobozok iránti vonzalma evolúciós eredetű, és egyszerű ösztön. Az állatok, így a macskák is, fedezéket, biztonságot keresnek maguknak. Számukra rendkívül megnyugtató, ahogyan a doboz falai több oldalról is hozzáérnek a testükhöz, mert ez a védelem érzését kelti bennük. Smith szerint ez az ösztönük különösen akkor erősödik fel, amikor stresszesebbek, vagy megijedtek valamitől. A vonzalom egyébként nemcsak a dobozok, de alapvetően a menedéket nyújtó, háromdimenziós tárgyak irányában is erős.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Smith egy másik magyarázatot is lehetségesnek tart, melyet azonban egyelőre nem vizsgáltak ki. Eszerint a doboz nemcsak búvóhelyet jelent a macska számára, hanem a vadászóösztöne miatt is belebújik. A doboz rejtekéből ugyanis könnyen kiszemelhető az áldozat, ami pedig semmit sem vesz észre.

Bármelyik is a valóság, a dobozoló macskák nagyon aranyosak még akkor is, ha egy méregdrága macskajáték helyett választják, amit pár perccel azelőtt csomagolt ki számukra a gazdi.

Ha érdekelnek a cicák furcsa szokásai, olvasd el azt is, miért szeretnek játszani az étellel.

Miért nyávog sokat a macska?

Ha a macska túl sokat nyávog, az vészjósló is lehet? Korábbi cikkünkből kiderül, mik lehetnek az okok.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük