Mi zajlik a kutya lelkében, ami miatt reggeltől estig ugat? Láss a kedvenced viselkedése mögé

Sajnálod, aggaszt vagy zavar? Tudd meg, miért ugat olyan sokat a kutyád.

GettyImages-1170469286
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogyan az emberek beszélnek, a kutyák ugatnak. Ők így kommunikálnak egymással vagy az emberrel, így jeleznek, így fejezik ki izgalmukat, érdeklődésüket.

A dolog tehát teljesen normális, legalábbis egy bizonyos pontig: ha a kutya feltűnően sokat ugat, és látszólag nincs semmi oka rá, akkor gazdiként érdemes megpróbálni megfejteni viselkedése okát. Meglehet, hogy az állat lelkében nincs rendben valami, és fokozott figyelmet kell szánni rá. Az RSPCA Ausztrália a következő okokban látja a magyarázatot.

Miért ugat annyit a kutya?

Figyelemre vágyik

Kisgyerekeknél előfordul, hogy azért rosszalkodnak, mert szeretnének több figyelmet kapni. Ha egy kutya rengeteget ugat, lehetséges, hogy hasonló cél vezérli.

Vigyázz, hogy megfelelően kezeld a helyzetet! Ha a kutya ugatni kezd, és biztosan ez áll a háttérben, ne simogasd meg, mivel így megerősíted őt abban, hogy ha ugat, akkor elnyeri a figyelmed. Valahányszor belekezd, hagyd figyelmen kívül, és akkor dicsérd meg simogatással, jutalomfalattal, ha elcsendesedik. Fontos, hogy csakis jutalmazva, pozitív megerősítéssel tanítsd, és soha ne alkalmazz testi fenyítést!

Fél

Nemcsak az emberekkel történik meg, hogy félnek, de az állatokkal is. Ők is félhetnek idegen emberektől, számukra furcsa zajoktól, mint a hajszárító, a fűnyíró, de tarthatnak az éjszakai sötétségtől is. Próbáld megfigyelni, milyen helyzetekben ugat sokat a kutyád. Ha rájöttél, akkor fokozatosan szoktasd hozzá ellenkondicionálással, jutalmazással, vagy keress fel egy trénert, esetleg kutyapszichológust, aki segíthet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Unatkozik

Ha erről van szó, általában a szomszédok szólnak, ugyanis ha a kutya egész nap egyedül van, rászokhat, hogy unalmában ugat. Plusz jel, hogy az unatkozó kutya a lakást is szétbontja, mire a gazdi hazaér.

Érdemes beszerezned néhány izgalmas játékot, melyek anyaga és formája változatos, csipognak vagy csörögnek, és ezeket hagyd a kutya keze ügyében, amikor elmész otthonról. Fontos, hogy reggel ne csak két percre vidd le, hanem sétáltasd meg alaposan, és játssz vele, hogy elfáradjon. Így estig türelmes lesz.

Speciálisabb a helyzet, ha a túlzott ugatást szeparációs szorongás okozza, amikor egyedül marad, ilyen esetekben egy hozzáértő tréner segítségét kérd!

Lelki beteg a kutya?

Ha egy kutya sokat fekszik, csendes és motiválatlan, sokan úgy hiszik, hogy lusta. Valójában lelki beteg is lehet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük