Így teszi egészségesebbé a kutyatartás a testet és a lelket: nem is hinnéd, mennyi jó hatása van

Nemcsak legjobb barát, de testi-lelki segítség is egy kutya.

GettyImages-1204695333
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek valaha is volt, vagy most van kutyája, az tudja, hogy milyen különleges kapcsolat tud kialakulni köztük és az ember között. A gazdi-eb viszony örök barátság, tiszta szeretet, és eltéphetetlen ragaszkodás.

Kutyatartóként mindenki érzi, mennyi jót köszönhet négylábú jóbarátjának, de sokan nem fogalmazzák meg, hogy pontosan miben és hogyan segíti a négylábú nap mint nap. Pedig ezek az állatok testi-lelki értelemben is építik, egészségesebbé teszik az embert, és erre tudományos bizonyítékok vannak. Érdemes néhány érdekes tényt megismerni ezek közül.

Aki kutyát tart, egészségesebb

Talán sokan nem gondolnák, de a kutyatartásnak számos pozitív egészségügyi hatása van. A Miami Egyetem kutatása szerint a kutya hatására javul az ember általános egészsége.

A kanadai Victoria Egyetem kutatói által végzett vizsgálat alapján a gazdik hajlandóbbá válnak a fizikai aktivitásra, mint azok, akik nem tartanak kutyát. Mért eredményeik alapján a kutyatartók átlagosan heti 300 percet sétálnak, míg a többi ember csak 168-at. Ez már csak azért sem meglepő, mert azoknak, akik nem kertes házban laknak, nap mint nap többször is le kell vinni sétálni kedvencüket, és a kerttel rendelkezők is napi szinten sétálhatnak velük. A fizikai aktivitás a közös játék vagy kocogás formájában ugyancsak nőhet.

A kutya azon betegségek kialakulásának az esélyét is csökkenti, amelyek a stresszes életmóddal járhatnak, ugyanis nyugtató hatása van. Rendkívül érzékeny az ember minden rezdülésére, és mint azt a svéd Linköping Egyetem kutatói 58 kutyán végzett vizsgálatuk során kiderítették, az eb nemcsak megérzi, ha a gazdi stresszes, de maga is átvesz valamennyit a gazdi feszültségéből. A Chicagói Egyetem, a Northwestern Egyetem és a Washingtoni Egyetem kutatóinak közös vizsgálata megállapította, hogy a kutya csökkenti a gazdi stresszességét. A négylábúak nyugtató hatását a gyógyításban is hasznosítják, gondoljunk csak a terápiás kutyákra!

A kutya akkor is segít, ha az embernek már van egészségi problémája: a diabétesszel élők erre képzett kutyái ugyanis képesek előre jelezni, ha gazdájuknak leesik a vércukorszintje, sokszor még azelőtt, hogy ő maga rosszul érezné magát.

A lelket is egészségesebbé teszik

Noha sokan úgy vélik, a kutya segíthet a depresszió leküzdésében, egyre több felmérés világít rá arra, hogy ez nem így van: a pszichológus, Hal Herzog saját kutatómunkája szerint 30 vonatkozó vizsgálatból 18 arra jutott, hogy a kutyatartás nem javít a depressziós tüneteken.

A kutya valamilyen értelemben mégis segíthet a lelki problémákkal küzdőknek. A Washingtoni Egyetem kutatói szerint ugyanis a kutya orvosság a magányra, mely gyakran a depresszió kísérője. Bármi is történik, a négylábú mindig a gazdája mellett áll, és sokszor olyan támogatást képes adni, amit az emberek nem. Szeretetet és társaságot nyújt, türelmes hallgatóság és nagyszerű titoktartó.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Miami Egyetem kutatói szerint a kutya kétszeresen is óv a magánytól, ugyanis nemcsak a jelenlétével csökkenti az ember egyedüllétét, de közvetve is. Az ebtartóknak több személyes ismerőse lehet, mint másoknak, ami sokat segít a lelki egészség megőrzésében. Az ok egyszerű: amikor az ember sétálni viszi kedvencét, más gazdikkal találkozhat, akikkel könnyű szóba elegyedni.

Luxuskutyaházak

A kutyák megérdemlik a plusz figyelmet, és a gazdik olykor szép házakkal is meghálálják szeretetüket. Ezeket a kacsalábon forgó palotákat az ebekért való rajongás inspirálta.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük