Így teszi egészségesebbé a kutyatartás a testet és a lelket: nem is hinnéd, mennyi jó hatása van

Nemcsak legjobb barát, de testi-lelki segítség is egy kutya.

GettyImages-1204695333

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek valaha is volt, vagy most van kutyája, az tudja, hogy milyen különleges kapcsolat tud kialakulni köztük és az ember között. A gazdi-eb viszony örök barátság, tiszta szeretet, és eltéphetetlen ragaszkodás.

Kutyatartóként mindenki érzi, mennyi jót köszönhet négylábú jóbarátjának, de sokan nem fogalmazzák meg, hogy pontosan miben és hogyan segíti a négylábú nap mint nap. Pedig ezek az állatok testi-lelki értelemben is építik, egészségesebbé teszik az embert, és erre tudományos bizonyítékok vannak. Érdemes néhány érdekes tényt megismerni ezek közül.

Aki kutyát tart, egészségesebb

Talán sokan nem gondolnák, de a kutyatartásnak számos pozitív egészségügyi hatása van. A Miami Egyetem kutatása szerint a kutya hatására javul az ember általános egészsége.

A kanadai Victoria Egyetem kutatói által végzett vizsgálat alapján a gazdik hajlandóbbá válnak a fizikai aktivitásra, mint azok, akik nem tartanak kutyát. Mért eredményeik alapján a kutyatartók átlagosan heti 300 percet sétálnak, míg a többi ember csak 168-at. Ez már csak azért sem meglepő, mert azoknak, akik nem kertes házban laknak, nap mint nap többször is le kell vinni sétálni kedvencüket, és a kerttel rendelkezők is napi szinten sétálhatnak velük. A fizikai aktivitás a közös játék vagy kocogás formájában ugyancsak nőhet.

A kutya azon betegségek kialakulásának az esélyét is csökkenti, amelyek a stresszes életmóddal járhatnak, ugyanis nyugtató hatása van. Rendkívül érzékeny az ember minden rezdülésére, és mint azt a svéd Linköping Egyetem kutatói 58 kutyán végzett vizsgálatuk során kiderítették, az eb nemcsak megérzi, ha a gazdi stresszes, de maga is átvesz valamennyit a gazdi feszültségéből. A Chicagói Egyetem, a Northwestern Egyetem és a Washingtoni Egyetem kutatóinak közös vizsgálata megállapította, hogy a kutya csökkenti a gazdi stresszességét. A négylábúak nyugtató hatását a gyógyításban is hasznosítják, gondoljunk csak a terápiás kutyákra!

A kutya akkor is segít, ha az embernek már van egészségi problémája: a diabétesszel élők erre képzett kutyái ugyanis képesek előre jelezni, ha gazdájuknak leesik a vércukorszintje, sokszor még azelőtt, hogy ő maga rosszul érezné magát.

A lelket is egészségesebbé teszik

Noha sokan úgy vélik, a kutya segíthet a depresszió leküzdésében, egyre több felmérés világít rá arra, hogy ez nem így van: a pszichológus, Hal Herzog saját kutatómunkája szerint 30 vonatkozó vizsgálatból 18 arra jutott, hogy a kutyatartás nem javít a depressziós tüneteken.

A kutya valamilyen értelemben mégis segíthet a lelki problémákkal küzdőknek. A Washingtoni Egyetem kutatói szerint ugyanis a kutya orvosság a magányra, mely gyakran a depresszió kísérője. Bármi is történik, a négylábú mindig a gazdája mellett áll, és sokszor olyan támogatást képes adni, amit az emberek nem. Szeretetet és társaságot nyújt, türelmes hallgatóság és nagyszerű titoktartó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Miami Egyetem kutatói szerint a kutya kétszeresen is óv a magánytól, ugyanis nemcsak a jelenlétével csökkenti az ember egyedüllétét, de közvetve is. Az ebtartóknak több személyes ismerőse lehet, mint másoknak, ami sokat segít a lelki egészség megőrzésében. Az ok egyszerű: amikor az ember sétálni viszi kedvencét, más gazdikkal találkozhat, akikkel könnyű szóba elegyedni.

Luxuskutyaházak

A kutyák megérdemlik a plusz figyelmet, és a gazdik olykor szép házakkal is meghálálják szeretetüket. Ezeket a kacsalábon forgó palotákat az ebekért való rajongás inspirálta.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük