Lenyűgöző, mit tudnak egymásról a macskák, akik egy házban élnek: ennyire okosak
Ha eddig valaki kételkedett volna abban, hogy macskája odafigyel-e rá, most megkapja a választ.

GettyImages-148649774
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állattulajdonosoknak nem lehet meglepő, ha valaki azt mondja nekik: az állatok sokszor nagyon is értik, amit mondanak nekik. Fejük billentése és a hangokra adott reakcióik is bizonyítják, hogy tudják, mit akarnak velük közölni az emberek. A macskák azonban titokzatosak lehetnek.

Egy közelmúltbeli tanulmány bizonyítékot szolgáltatott arra, amit sok cicatulajdonos intuitív módon érez: bármennyire is tartózkodóan viselkedik egy macska, mindig odafigyel. A bársonytalpú néhány emberi szót is memorizál közben, különösen más macskák nevét.

A macskák megtanulják egymás nevét

Nemrégiben készült egy tanulmány a Kyoto Egyetemen. Egy Saho Takagi nevű diák végzett kísérletet, ami azt vizsgálta, hogy az egy fedél alatt élő macskák megtanulják-e egymás nevét. A tanulmányban 19 házimacskát figyeltek meg, akik olyan háztartásban éltek, ahol legalább két különböző macskaféle lakott, valamint 29 macskakávézó-lakót.

GettyImages-531647499
Fotó: Purple Collar Pet Photography / Getty Images Hungary

Az eredmények mérésénél a kutatók arra a feltételezésre támaszkodtak, hogy a macskák azzal fejezik ki meglepettségüket, hogy hosszabban bámulják a váratlan eseményeket. Ezt a reakciót emberi csecsemőknél (és más fajoknál is) észlelték, így az ötlet elfogadható, ha nem is feltétlenül számszerűsíthető. A kutatók nem folytattak előzetes kiképzést, tehát nem próbálták megtanítani más macskák nevét az alanyoknak. Inkább az volt a cél, hogy tanulmányozzák „a nevek és arcok közti kapcsolat spontán memorizálását a mindennapi tapasztalataik során, hasonlóan ahhoz, amit a gyerekek csinálnak”.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek érdekében megmutattak minden macskának egy laptopon egy fényképet egy ismerős macskafajtáról, miután lejátszottak nekik egy felvételt a gazdája hangjáról, amint egy cica nevét mondja. A kísérletek fele pontos volt, ami azt jelenti, hogy a hangfelvételen azt a nevet játszották le, ami a fotón lévő macskához tartozik. A másik felében nem illett össze a hang a képpel. Az eredmények azt mutatták, hogy a házimacskák valójában jobban odafigyeltek a fotókra a nem megegyező esetekben: vagyis meglepettséget mutattak, amikor más macskát láttak, mint azt, akinek a nevét hallották. Ez a tendencia erősebb volt azoknál a macskáknál, akik hosszabb ideig éltek együtt emberi családjukkal. A kávéházi macskák nem mutatták ezt a jelenséget, valószínűleg azért, mert kevesebb olyan interakciót figyeltek meg, amelyben egy ember egy adott macskát a nevén szólított.

A szkeptikusok jogosan mutathatnak rá arra, hogy 19 házimacska tesztelése túl kicsi mutató egy szignifikáns statisztika eléréséhez. Ugyanakkor beszédes, hogy minél tovább éltek a macskák egymással és gazdáikkal, annál erősebb hatást mutattak. Összességében a tanulmány „bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a macskák képzés nélkül is összekapcsolják egy társuk nevét és a hozzá tartozó külsőt”. Tehát bebizonyosodott: tényleg figyelnek.

8 fotó, ami jól bizonyítja, hogy a macskák az álcázás mesterei

A macskáknak a rejtőzködés nagyon jól megy, amit ezek a képek is bizonyítanak.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük