A tej akár káros is lehet a macskáknak: ilyen tápanyagokra van szükségük
Egyre több a házimacska a magyar családoknál, a Covid érkezésével pedig többszörösére nőtt a menhelyi örökbefogadások száma.

macska-etetés3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régiós szinten Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a macska-örökbefogadások száma az elmúlt években, 2020 márciusa és 2021 februárja között 17,7 százalékkal, tavaly március óta pedig 20,1 százalékkal az Ipsos MORI év végi felmérése szerint.

A MARS által megrendelt kutatás rávilágított, hogy világszerte nőtt az állattartók száma a pandémia időszaka alatt, leginkább itthon és Romániában. Hazánkban a háztartások 71 százalékában él valamilyen háziállat, a reprezentatív felmérés szerint pedig a családok kétötödében macska is boldogítja a gazdikat.

Minél idősebb a cica, annál nehezebben kerül gazdihoz

A magyarok közül sokan már meglévő cicájuk mellé kerestek társat, a macskatartók 67 százaléka döntött úgy az elmúlt két évben, hogy újabb nyávogós négylábút fogad örökbe, 7 százalék azoknak az aránya, akiknek a pandémia előtt nem volt cicájuk, viszont most változtattak ezen - derül ki az Ipsos MORI legfrissebb, nyolc európai országban (Ausztria, Belgium, Dánia, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és Románia) végzett felméréséből.

macska-etetés2
Fotó: Kevin Vandenberghe / Getty Images Hungary

Eddig is a kölyökcicák voltak a legnépszerűbbek a hazai állattartók körében, ez a trend továbbra is töretlen, a világjárvány második hulláma alatt az új jövevények 37 százaléka volt egy évnél fiatalabb, az 1-2 éves macskák pedig az örökbefogadások 33 százalékát tették ki. Az idő előrehaladtával csökken az örökbefogadási esély: a 3-7 év közötti macskák mindössze az örökbefogadók 23 százalékát nyerték meg, míg a nyolc évnél idősebb állatok aránya hét százalék volt.

A macskák újak, a berögződések a régiek

A közhiedelemmel, a mesékkel és a mondákkal ellentétben a macskáknak nem érdemes tehéntejet (vagy más tejterméket) adni, mert bár a növekedésük korai fázisában szükségük van az anyatejre, a szoptatási időszak lezárultával a tejcukor bontásáért felelős enzimek termelődése fokozatosan csökken, így - bár szívesen fogyasztanák - nagyobb mennyiségben bélrendszeri panaszokat okozhat.

macska-etetés4
Fotó: Lourdes Balduque / Getty Images Hungary

Helyette legyen mindig friss vize a cicának, és adjunk neki nedvestápot, mert a víz nagyon fontos az egészségük szempontjából, viszont többségük nehezen szánja rá magát az ivásra. A macskák nagyon sokfélék lehetnek, de legtöbbjük kifejezetten válogatós, ami a vízre is igaz: cseréljük akár naponta többször, hogy szívesen fogyasszák!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az etetés gyakoriságával és tartalmával kapcsolatban is sok a tévhit: nem elég például naponta egyszer etetni a macskát, a gyomruk több kisebb étkezéshez optimális, tehát legalább naponta kétszer érdemes enni adni nekik. Az emésztésük lényegesen gyorsabb, mint az emberé, 12-24 óra alatt végighalad a beleken a táplálék, szemben az átlagos emberi 30 órától öt napig tartó folyamattal. 

Mit egyen a macska?

Bár már több ezer éve tartanak az emberek macskát a ház körül, a táplálkozási igényük továbbra is nagyon hasonló a domesztikáció előtti időkhöz, csak a lehetőségeik mások: a The Journal of Experimental Biologyban megjelent, az eddigi legkiterjedtebb ezzel kapcsolatos kutatásában a Waltham Research Centre tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a macskák a természetes zsákmányukhoz hasonló táplálkozási étrendet részesítenek előnyben. A Whiskas gyártója ezért azt a táplálékot utánozza tápjaival és étrendkiegészítőivel, melyet az állatok ösztönösen választanának maguknak. A Waltham kutatása szerint az ideális tápanyagprofil a metabolizált energia 50 százalékát fehérjéből, 40 százalékát zsírból és 10 százalékát szénhidrátból biztosítja.

macska-etetés1
Fotó: Gonalo Barriga / Getty Images Hungary

A húsban (fehérjében), vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű táplálékok kényelmes és egyszerű lehetőséget teremtenek a gazdiknak a kis kedvencek etetésére. A gyártók folyamatosan fejlesztik a nedves- és száraztápjaikat, hogy a különböző energiaigényű és korú macskák mind a szükségleteiknek megfelelő ételt kaphassák.

A házicicák, még ha el is járnak vadászni, nem szokták megenni a madarakat, egereket vagy pockokat, amiket portyáik során fognak, és erre nem is támaszkodhatunk, amikor az etetésüket tervezzük. A vadon élő társaik szó szerint szőröstül-bőröstül fogyasztják a zsákmányokat, ezzel biztosítva a megfelelő tápanyagokat. A színhúsok közel sem tartalmaznak mindent, amire a macskaféléknek szüksége van, ezért nem érdemes kizárólag marhával vagy farháttal etetni őket.

8 macskafajta, amit sokan összekevernek

Ezek a cicafajták annyira hasonlóak, hogy sokszor igen nehéz megkülönböztetni őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük