A tej akár káros is lehet a macskáknak: ilyen tápanyagokra van szükségük

Egyre több a házimacska a magyar családoknál, a Covid érkezésével pedig többszörösére nőtt a menhelyi örökbefogadások száma.

macska-etetés3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Régiós szinten Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a macska-örökbefogadások száma az elmúlt években, 2020 márciusa és 2021 februárja között 17,7 százalékkal, tavaly március óta pedig 20,1 százalékkal az Ipsos MORI év végi felmérése szerint.

A MARS által megrendelt kutatás rávilágított, hogy világszerte nőtt az állattartók száma a pandémia időszaka alatt, leginkább itthon és Romániában. Hazánkban a háztartások 71 százalékában él valamilyen háziállat, a reprezentatív felmérés szerint pedig a családok kétötödében macska is boldogítja a gazdikat.

Minél idősebb a cica, annál nehezebben kerül gazdihoz

A magyarok közül sokan már meglévő cicájuk mellé kerestek társat, a macskatartók 67 százaléka döntött úgy az elmúlt két évben, hogy újabb nyávogós négylábút fogad örökbe, 7 százalék azoknak az aránya, akiknek a pandémia előtt nem volt cicájuk, viszont most változtattak ezen - derül ki az Ipsos MORI legfrissebb, nyolc európai országban (Ausztria, Belgium, Dánia, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és Románia) végzett felméréséből.

macska-etetés2
Fotó: Kevin Vandenberghe / Getty Images Hungary

Eddig is a kölyökcicák voltak a legnépszerűbbek a hazai állattartók körében, ez a trend továbbra is töretlen, a világjárvány második hulláma alatt az új jövevények 37 százaléka volt egy évnél fiatalabb, az 1-2 éves macskák pedig az örökbefogadások 33 százalékát tették ki. Az idő előrehaladtával csökken az örökbefogadási esély: a 3-7 év közötti macskák mindössze az örökbefogadók 23 százalékát nyerték meg, míg a nyolc évnél idősebb állatok aránya hét százalék volt.

A macskák újak, a berögződések a régiek

A közhiedelemmel, a mesékkel és a mondákkal ellentétben a macskáknak nem érdemes tehéntejet (vagy más tejterméket) adni, mert bár a növekedésük korai fázisában szükségük van az anyatejre, a szoptatási időszak lezárultával a tejcukor bontásáért felelős enzimek termelődése fokozatosan csökken, így - bár szívesen fogyasztanák - nagyobb mennyiségben bélrendszeri panaszokat okozhat.

macska-etetés4
Fotó: Lourdes Balduque / Getty Images Hungary

Helyette legyen mindig friss vize a cicának, és adjunk neki nedvestápot, mert a víz nagyon fontos az egészségük szempontjából, viszont többségük nehezen szánja rá magát az ivásra. A macskák nagyon sokfélék lehetnek, de legtöbbjük kifejezetten válogatós, ami a vízre is igaz: cseréljük akár naponta többször, hogy szívesen fogyasszák!

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az etetés gyakoriságával és tartalmával kapcsolatban is sok a tévhit: nem elég például naponta egyszer etetni a macskát, a gyomruk több kisebb étkezéshez optimális, tehát legalább naponta kétszer érdemes enni adni nekik. Az emésztésük lényegesen gyorsabb, mint az emberé, 12-24 óra alatt végighalad a beleken a táplálék, szemben az átlagos emberi 30 órától öt napig tartó folyamattal. 

Mit egyen a macska?

Bár már több ezer éve tartanak az emberek macskát a ház körül, a táplálkozási igényük továbbra is nagyon hasonló a domesztikáció előtti időkhöz, csak a lehetőségeik mások: a The Journal of Experimental Biologyban megjelent, az eddigi legkiterjedtebb ezzel kapcsolatos kutatásában a Waltham Research Centre tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a macskák a természetes zsákmányukhoz hasonló táplálkozási étrendet részesítenek előnyben. A Whiskas gyártója ezért azt a táplálékot utánozza tápjaival és étrendkiegészítőivel, melyet az állatok ösztönösen választanának maguknak. A Waltham kutatása szerint az ideális tápanyagprofil a metabolizált energia 50 százalékát fehérjéből, 40 százalékát zsírból és 10 százalékát szénhidrátból biztosítja.

macska-etetés1
Fotó: Gonalo Barriga / Getty Images Hungary

A húsban (fehérjében), vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű táplálékok kényelmes és egyszerű lehetőséget teremtenek a gazdiknak a kis kedvencek etetésére. A gyártók folyamatosan fejlesztik a nedves- és száraztápjaikat, hogy a különböző energiaigényű és korú macskák mind a szükségleteiknek megfelelő ételt kaphassák.

A házicicák, még ha el is járnak vadászni, nem szokták megenni a madarakat, egereket vagy pockokat, amiket portyáik során fognak, és erre nem is támaszkodhatunk, amikor az etetésüket tervezzük. A vadon élő társaik szó szerint szőröstül-bőröstül fogyasztják a zsákmányokat, ezzel biztosítva a megfelelő tápanyagokat. A színhúsok közel sem tartalmaznak mindent, amire a macskaféléknek szüksége van, ezért nem érdemes kizárólag marhával vagy farháttal etetni őket.

8 macskafajta, amit sokan összekevernek

Ezek a cicafajták annyira hasonlóak, hogy sokszor igen nehéz megkülönböztetni őket.

8 macskafajta, amit sokan összekevernek: még a legnagyobb cicások is összetévesztik őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük