Ezért dugja oda a cica a fejét a gazdiéhoz - Eláruljuk, mit üzen a macska a cuki szokással

Jó jel, ha a cicád rendszeresen odanyomja a fejét a tiédhez. Ezt akarja elmondani az édes mozdulattal.

cica gazdi 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A macskáknak rengeteg cuki szokása van, ráadásul ezek jó részével üzenni is szeretnének valamit a gazdijuknak. Egy hang, egy mozdulat, sőt akár egy nézés is a kommunikáció eszköze lehet számukra, így érdemes figyelni viselkedésüket.

Valószínűleg minden gazdi tapasztalt már olyat, hogy a cicája odament hozzá, és a fejét az ő fejéhez nyomta. De azt már talán kevesebben tudják, mit is jelent valójában ez az aranyos gesztus.

Amikor a cica a fejét a gazdiéhoz nyomja

Ha a cica úgymond „megfejeli” az embert, az nagyon jót jelent. Ez ugyanis a társas kötődést szimbolizáló viselkedések közé tartozik náluk, és általában azt üzenik vele, hogy megbíznak az illetőben, közeli kapcsolatban állnak vele. Nemcsak a házi macskák, hanem a nagymacskák, például az oroszlánok is alkalmazzák ezt a mozdulatot egymás közt.

A barátság, a bizalom és a kötődés kifejezése mellett azonban gyakran a területjelzés és az illatcsere is a céljuk vele. A macskák testén számos illatmirigy található, többek közt a fülüknél és a szemük fölött is, így amikor fejük hozzáér a gazdihoz, a mirigyek aktiválódnak, és illatosítják, megjelölik őt. Ezzel egyrészt megpecsételik a kapcsolatukat, másrészt sajátjuknak minősítik őt. Ha tehát a bútoroknál csinálják ugyanezt, akkor az utóbbi ok áll a háttérben, illetve az, hogy a saját szagukkal jelzett területet sokkal biztonságosabbnak érzik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A különösen barátságos cicáknál előfordul, hogy bárkihez odanyomják a fejüket, jellemzőbb azonban az, hogy csak olyan emberrel teszik ezt meg, akit bizalmukba fogadtak. Az is megesik azonban, hogy a gazdi figyelmét szeretnék felkelteni ezzel a gesztussal: ha tehát éppen serényen tevékenykedsz valamit, és úgy csinálja ezt a cicád, akkor nagy valószínűséggel azt szeretné, hogy vele foglalkozz inkább.

Miért viszonozd a gesztust?

És hogy mi a legjobb reakció, amikor odanyomja a macska a buksiját? Természetesen az, ha gyengéden, óvatosan és szeretetteljesen viszonzod a mozdulatot. Így ugyanis a saját nyelvén kommunikálhatsz vele: tudathatod vele, hogy te is hasonlóan érzel, a szeretet és a bizalom teljesen kölcsönös köztetek.

Szokások, amivel a cica elmondja, mennyire szeret

A macskák számtalan módon kimutatják a szeretetüket, csak ezekről a szokásokról kevesen tudják, hogy miről árulkodnak. Bár a gondolataikból és a szavaikból nem olvashatsz, a tetteikből nagyon is, hiszen ezekkel próbálnak kommunikálni veled. Ha a következőket gyakran tapasztalod a cicádtól, biztos lehetsz benne, hogy erősen kötődik hozzád, és nagyon szeret.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük