Miért dagasztanak a macskák? Ezek az okok állnak a cuki szokás mögött
Nem csak azért gyúrják a macskák a plédet vagy a gazdit, hogy még nagyobb kényelemben helyezkedhessenek el.

macska dagaszt cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg az összes cicagazdi szíve összeszorul a boldogságtól - illetve egy kicsit a fájdalomtól is -, amikor kedvence az ölébe helyezkedve dagasztani kezdi őt. Nem fér hozzá kétség, hogy ez az egyik legcukibb macskaszokás, amivel a négylábúak pillanatok alatt leveszik a lábukról az embereket. Azt viszont már kevesen tudják, pontosan mi is áll a hátterében.

Több oka is van, hogy a cica gyúrni kezdi a gazdit, a plédet, a kanapét vagy épp a saját fekhelyét: sorra vesszük, melyek ezek.

Boldogságról és szeretetről árulkodik a dagasztás

A kismacskák akkor kezdik a dagasztást, amikor még édesanyjuk táplálja őket: szoptatás közben gyúrják anyjuk emlőit, ezzel segítve a tej áramlását. Ez az ösztönös szokás pedig egész életükben megmarad bennük, így később ez a tevékenység a gyermekkori pozitív emlékeket idézi fel bennük. Tehát azt jelenti, hogy olyan biztonságban és kényelemben érzik magukat, mint mamájuk mellett újszülöttként.

Emellett a szokás boldogságról, bizalomról és elégedettségről is árulkodik. Csak azt a személyt vagy tárgyat gyúrják, akit vagy amit igazán szeretnek, és így próbálják viszonozni azt a figyelmet, szeretetet, amit a gazditól kapnak.

Fekhelykészítés, területjelölés és nyújtás

A szakértők szerint a dagasztás célja egyes esetekben nem más, mint a fekhelykészítés. A vadonban élő állatok ugyanis régen így tapogatták le, mérték fel azt a területet, ahol álomra hajtják a fejüket. Nemcsak azt ellenőrizték, hogy elég biztonságos-e, hanem egy kicsit el is igazították a terepet, hogy minél kényelmesebb legyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bizonyos esetekben a területmegjelölés is lehet a célja a gyúrásnak: a macskák ujjbegyei és körmei közt ugyanis illatmirigyek találhatóak, melyek ennek hatására feromonokat bocsájtanak ki magukból. Ezek jelzik a többi macska számára, hogy az a hely bizony már foglalt, ezért a legjobb, ha messziről elkerülik.

Végül a szakértők úgy vélik, mindezeken kívül az izmok nyújtása miatt is dagasztanak a macskák, a nőstények esetén pedig tüzeléskor ez a mozdulatsor egyenes üzenet a hímeknek: ezzel mutatják meg, hogy készen állnak a párzásra.

Így mondja el a macska, hogy mennyire szeret

A macskák számtalan módon kimutatják a szeretetüket, csak ezekről a szokásokról kevesen tudják, hogy miről árulkodnak. Bár a gondolataikból és a szavaikból nem olvashatsz, a tetteikből nagyon is, hiszen ezekkel próbálnak kommunikálni veled. Ha a következőket gyakran tapasztalod a cicádtól, biztos lehetsz benne, hogy erősen kötődik hozzád, és nagyon szeret.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük