Mit kell tenni, ha észreveszed, hogy ki akarnak rabolni? Az önvédelmi szakértő tanácsai

Önvédelmi technikák elsajátításával elérhető, hogy erős lélekjelenléttel reagálj az ilyen helyzetekben.

tolvaj

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Döbbenetes felvétel járta be a sajtót a napokban. A fonódó villamoson akarta kivenni egy férfi egy hölgy kezéből annak mobiltelefonját, ám az nem engedte, ezért amikor megérkeztek a Móricz Zsigmond téri megállóhoz, a rabló szabályosan lerángatta a nőt a járműről. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő az Echo TV Jó reggelt! című műsorában beszélt arról, miként védhetjük ki az ilyen jellegű alattomos támadásokat.

A fonódó villamoson akarta kitépni egy férfi egy hölgy utas kezéből annak mobiltelefonját, ám a nő ellenállt, és ráfogott a készülékre. A támadó azonban itt nem állt meg, lerángatta áldozatát a járműről, akinek végül utastársai segítettek a bűncselekmény megakadályozásában.

- A hölgy nagyon jól reagált, mert fogta folyamatosan a telefonját, a környezetében lévő urak pedig a segítségére siettek - mutat rá a szakértő, aki szerint önvédelmi technikák elsajátításával elérhető, hogy hasonlóan jól, erős lélekjelenléttel reagáljuk az ilyen helyzetekben.

- Tömegközlekedési eszközön az ajtótól távol ülve érdemes mobiltelefonozni - javasolja a szakértő. Kovács Ildikó szerint fontos, hogy amennyiben dolgozol a telefonon, figyelni kell a környezetre, és azt eszközt mindig stabilan kell tartani a kezedben. Tökéletes reakció lehet az áldozat részéről, hogy abban a pillanatban, ahogyan érzékeli, hogy ki akarják tépni a kezéből az értékét, azonnal ráfog, két kézzel szorítja, közben pedig térdre, lábszárra irányzott rúgásokkal állítja meg a támadót. Ezután kéz csavarásával meg kell próbálni kiszabadulni, közben pedig hangosan kiabálva segítséget kérni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cselekedni vagy megadni magad?

Kovács Ildikó azonban azt is elmondta, hogy nem minden esetben kell felvenni a kesztyűt a támadóval szemben. Amennyiben késő esete a járművön csak az áldozat vagy a rabló, esetleg több rabló található, úgy érdemes inkább a testi épségedet védeni, hiszen az iratok és az értékek pótolhatók. Hangsúlyozta, hogy a rablók minden esetben a könnyű prédákat keresik, így amennyiben testtartásoddal határozottságot sugallsz, szemeddel gyakran pásztázod a környezetedet, táskádat a karodra fűzöd, telefonodat pedig stabilan tartod, jó eséllyel elkerülheted, hogy áldozattá válj.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük