A leggyorsabbak a világon: a fura bogártól a jamaicai csodafutó Boltig
Elképesztő sebességet tudnak produkálni!

gyorsaság gyors száguld (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyorsaság az állatvilágban elsősorban a túléléshez és a táplálékszerzéshez szükséges, míg az emberek a kiemelkedő teljesítmény vagy éppen kényelmi szempontok miatt fokozzák a sebességet.

A technika fejlődésének köszönhetően egyre gyorsabb és gyorsabb közlekedési eszközök kerülnek kialakításra, de a tudomány az élőlények tüzetesebb vizsgálatával is döbbenetes és korszakalkotó felfedezésekre tesz szert.

A leggyorsabb állatok

Természetesen egy atkát összemérni a világ leggyorsabb autójával butaság: a tények mégis elképesztőek, és önmagukért beszélnek. 

A leggyorsabb emlős

Az emlősök kategóriáját a gepárd nyerte, ami nagyjából 120 km/h-s sebességgel tudja szedni a lábait. Akár egy menő autó, 3 másodperc alatt el is éri a 100 km/h-t, viszont csupán rövid ideig tud ezen a hihetetlen fordulatszámon pörögni: a gyors sprint ahhoz viszont elég, hogy szinte akármelyik áldozatát utolérje. 

gepárd gyors (2)

A leggyorsabb madár

A szárnyasok kategóriában nem a róka elől szaladgáló tyúkok lettek az elsők: egy sokkal előkelőbb és tekintélyt parancsolóbb tollas, a vándorsólyom érdemelte ki a legsebesebbnek járó díjat. A madár 380 km/h-ra tud felgyorsulni, na, nem akkor, amikor csak céltalanul repked a magasban: a levegőből kiszúrt áldozatához viszont ilyen sebességgel közelít zuhanórepülésben. 

A leggyorsabb rovar

Korábban több vizsgálatot is folytattak a leggyorsabb rovar felfedezésére, a jelenlegi eredmények azonban azt mutatják, hogy nem más, mint az atka képes a legnagyobb sebesség elérésére. Nem a gepárddal közös futópályára való, de, ha azt veszed, hogy másodpercenként 322 testhossznyi távot tesz meg, ember méretűvé nagyítva 2100 km/h-val közlekedik. Ezzel 20 óra alatt körbejárhatná az egész bolygót az Egyenlítő mentén. 

A leggyorsabb emberek

A leggyorsabb futó

Usain Bolt világszenzációs rekordszereplése számszerűsítve 44,72 km/h. A híres jamaicai futót megkérdezve, mi motiválja a futásban, egyszer azt nyilatkozta: - Azt képzelem, hogy a versenytársaim pókok. Irtózom a pókoktól, ezért képes vagyok minden energiámat belefektetni, hogy lehagyjam őket. 

GettyImages-82478661

A leggyorsabb focista

A labdarúgókat rosszindulatú módon a színjátszás terén szokás az élmezőnyben emlegetni, pedig sporttevékenységük egyáltalán nem elhanyagolható. A legjobb példa erre a 28 éves perui Luis Advincula, aki az orosz világbajnokságon válogatottja Franciaország elleni mérkőzésén 36,15 km/h-val szelte a pályát. 

A leggyorsabb közlekedési eszközök

A leggyorsabb autó

Előfordult már veled, hogy akármennyire is nyomtad a gázpedált, csak nem sikerült elcsípni a zöldet a kereszteződésben? Nos, a Koenigsegg Agera RS modelljével ez nem lenne probléma, nemcsak a zöldet kapnád el, de három várossal odébb sem kellene lámpára várnod. Az autó ugyanis majdnem 500 km/h-s teljesítményre képes, egész pontosan 447,39 km/h-ra. 

koenigsegg agera rs

A leggyorsabb vonat

Nem árulunk el nagy titkot, hogy a világ leggyorsabb vasúti kocsija nem a Budapest-Veresegyház vonalon közlekedik, de még csak nem is Magyarországon található. A Shanghai Maglev Sanghaj belvárosát és a tőle 30 km-re fekvő repteret köti össze. Míg az itthoni vasutakon utazva egy ilyen út esetenként egyórásra is nyúlhat, a kínai mágnesvasút negyed óra alatt száguldozik a két végállomás között. A 430 km/h-s maximális sebességű szerelvények a csúcsidőn kívül sem lassulnak sokat: 300 km/h-val egész nap utazhatsz velük - ráadásul rendkívül jutányos jegyárak mellett.

A cikket az MFuture Hungary támogatta.

Cuki tények az állatokról 

Ezek az élőlények nem a hihetetlen sebességükkel tűnnek ki: ezeket a tényeket tuti, hogy nem tudtad.

Ezt is szeretjük