Ilyen volt a világ első másodperce: ismerkedj meg vele a Lányok Napján

Közeledik a nap, amikor a lányok irányítják a gépeket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Közeledik a nap, amikor a lányok irányítják a gépeket.

Hatodik alkalommal rendezi meg április 27-én a Nők a Tudományban Egyesület - NaTe - a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 70 helyszínen, 21 településen, a program történetében eddig legmagasabb létszámmal adatik meg a lehetőség középiskolás lányoknak, hogy ismerkedjenek a technológiai pályákkal. A Lányok Napja szakmai partnerei az evosoft, IVSZ és az EJMSZ, a program a GE a Magyar Telekom és a T-Systems támogatásával jöhetett létre.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a középiskolás lányok körében a Lányok Napja: a szemfülesek már rögtön a regisztráció elindulása után biztosították helyeiket, egyes programok rekordgyorsasággal teltek meg. A technológiái területeken zajló rohamszerű fejlődés a külvilág számára alig követhető, tapasztalatok mutatják, hogy nem ritka jelenség, hogy a fiatalok úgy választanak pályát, hogy többnyire nem is tudják, mit takar a szakmát kifejező fogalom.

Népszerűbb a száraz tananyagnál

A tapasztaláson, aktív bevonáson, játékosságon alapuló ismeretterjesztés és ismerkedés a technológiai trendekkel, a jövő munkahelyeivel hatékonyabban szólítja meg a pályaválasztás előtt álló diákokat, mint a száraz tananyag. Nem utolsó sorban pedig elkerülhető vele a csalódottság, mely abból adódik, hogy jól csengő nevek után választanak a döntés előtt álló fiatalok, ami jóval meghosszabbítja a képzési időt, hiszen a későbbiekben az egyetemek és egyes egyetemi karok közötti váltogatáshoz vezet.

Goodbye, Lenin helyett Goodbye, szivattyú! - azaz búcsúztassuk együtt az üzemet elhagyó szivattyút, Az erő legyen veled! - azaz Frod robot irányítása, Nézz a légy szemébe! - vagyis lásd ezerszeresére nagyítva a körülötted található világot: ilyen és hasonló hívószavakkal várják tárt karokkal a programban részt vevő cégek a jelentkezőket.

Így neveld a microbited

Aki a sarkára áll, ezen a napon nemcsak azt tudhatja meg, hogy miből és hogyan készül a tűsarok, milyen, ha nők kormányoznak, mit csinál egy restaurátor, hogyan forgácsolnak, hanem beavatják abba is, hogyan neveljen microbitet, tervezzen digitális kampányt, biliárdozzon atomokkal vagy programozzon robotot.

Ellátogathatnak információ-biztonsági taktikai adatközpontba és Future zónába, ismerkedhetnek a világ első másodpercével, kipróbálhatnak VR-szemüveget, megtudhatják mi a közös a metró vezérlésében és a Boci-boci tarkában, mit csinál egy etikus hacker, vagy hogy van-e köze a póknak az electrospinninghez.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Az április 27-i programra egyébként még akadnak szabad helyek, ide kattintva megtalálod az esemény részleteit. Idén az egyik céges helyszínen egyetemisták várják a középiskolás lányokat, remélve, hogy a korosztályukhoz közelebb állva és már saját tapasztalataikat megosztva pozitívan befolyásolhatják a résztvevőket döntéshozatalukban. 

A programhoz 21 település, Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Esztergom, Fót, Hatvan, Kaposvár, Kazincbarcika, Kecskemét, Maklár, Miskolc, Nyíregyháza, Oroszlány, Paks, Pécs, Sárospatak, Szeged, Székesfehérvár, Tiszaújváros, Vác és Veresegyház következő cégei is csatlakoztak. 

Ezt is szeretjük