Különleges adottságával hódítja meg a világot a 25 éves magyar lány
Húsvéti hímes tojásokat fest a matematikus lány.

ildiko-munkai
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A virágmotívumok, a népi hímzés, és az önazonosság megtalálása az ősi mintákban megint népszerű nemcsak itthon, de a legnagyobbaknál is: a Valentino népművészeti motívumokkal díszíti ingeit, a Gucci nyári cipőin hímzett virág nyílik. Ebbe a trendbe illeszkedik Fekete Ildikó tojásfestő, aki újrafelfedezett mintáival már a sokadik kontinenst hódítja meg.

A mindössze 25 éves - szakmáját tekintve matematikus - lány már majdnem egy évtizede rendez kiállításokat, járt Ausztráliában és Ázsiában is, számtalan szakmai és nagyközönség számára is ismert díjat besöpört, idén áprilistól pedig az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramba került be. A fiatal iparművész hímes tojásait az ország több pontján is kiállítják húsvét alkalmából: április 16-ig a Duna Palotában láthatóak a festett remekművek.

50 tehetséges magyar fiatal

- Ildikó nagyon komoly elismeréseket tudhat magáénak a népművészet és kézművesség területén: 25 éves korára szinte mindent elért, amit lehetett. Azért választottuk be az idei 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramba, mert szeretnénk, ha tehetségét egy mentor segítségével új dimenziókban szélesebb közönség előtt is kamatoztatni tudná - mondja Barta Zsolt, az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogram vezetője.

Az ELTE matematika szakán tanuló lány szerint a tojásfestés és a matematika között a geometria a közös pont: a hagyományos hímes tojás motívumok különféle szimmetria rendszerekbe sorolhatóak,egyes darabok elkészítése jó térlátást is igényel. Fekete Ildikó több éve rendszeresen megrendezett kiállításain, melyeken általában ezer megfestett tojással szerepel, végére ért a dokumentált, tájegységekhez kapcsolódó motívumoknak, így új kalandba kezd.

Húsvéti kiállítások

A varázslatos hímes tojás című kiállítás a Duna Palotában (1051 Bp. Zrínyi u. 5.) április 16-ig naponta 9-től 18 óráig megtekinthető.
A hímesek bűvöletében című kiállítás a Ceglédi Galériában (2700 Cegléd Kossuth tér 5/a) április 21-ig tekinthető meg keddtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 8-tól 12-óráig.

Saját maga indul el feltérképezni, összegyűjteni, lejegyezni és a tojásokon megjeleníteni az egyes tájegységekre jellemző mintakincset. Ha végigjárta a legizgalmasabb motívumokkal rendelkező területeket, a Drávamelléket, Kékesdet vagy Hont vármegyét, Ildikó célja egy húsvéti album létrehozása, amely részletesen tárgyalja a mintákat, leírásokkal közreadva. 

- Őseink hittek benne, hogy a festett tojásnak varázsereje van: a szimmetriában megnyugvást, a klasszikus motívumokban örök szépséget, a szimbolikában újjászületést, míg a formában a világegészt látták - mondja Ildikó akinek kezei között virágzik a folk: írókájából kibontakozik az az ősi nyugalom és kreativitás, azok a szimbólumok, piros virágok és zöld levelek, amibe néhány éve újra beleszeretett a világ, Pekingtől Sydney-ig.

tojas-virag
Ezt is szeretjük