Már a tünetek megjelenése előtt képesek kiszagolni a kutyák egy kórokozót
Súlyos növénybetegség terjedését sikerülhet megakadályozni a kutyák szaglásának segítségével.

kutyaorr
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csaknem 100%-os pontossággal képesek kiszagolni a citrusféléket sújtó sárga sárkánykórt - huanglongbing, HLB - a speciális feladatra kiképzett keresőkutyák - derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában - PNAS - publikált új tanulmányból. A citrusfélék termesztőinek egyetlen reménye, hogy a már fertőzött fák mielőbbi kiiktatásával sikerül megakadályozni a betegség terjedését.

A kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a fertőzött fák már hónapokkal vagy akár évekkel azelőtt tovább tudják adni a betegséget, hogy annak szemmel látható tünetei megjelennének rajtuk.

Az amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat - ARS - szakembere, Timothy R. Gottwald rájött, hogy bizonyos kutyafajtákat be lehet tanítani a betegséget okozó baktérium, a candidatus liberibacter asiaticus kiszagolására, és az állatok több mint 99%-os pontossággal képesek jelezni a mikroorganizmus jelenlétét.

Gottwald szerint a kutyák már a megfertőződést követő két héten belül képesek azonosítani a beteg fákat, jócskán túlszárnyalva a sárga sárkánykór kiszűrésére az amerikai mezőgazdasági minisztérium által jelenleg jóváhagyott egyetlen módszer hatékonyságát. A program keretében eddig európai tenyésztőktől származó 19 keresőkutyát képeztek ki a szakemberek - írja az EurekAlert tudományos hírportál.

Fotók: Getty Images

Miről árulkodik a kutya külseje?

Mindegyik fajtának megvannak a maga sajátosságai, amelyek nemcsak a viselkedésén, de olykor már a külsején, a kisugárzásán is meglátszanak. Szerinted melyik fotó a legbeszédesebb?

Ezt is szeretjük