7 hiba, amit kutyád etetésénél elkövethetsz
Figyelj oda kedvenced igényeire
Ismerd meg a tévhiteket, melyek rosszat tehetnek a kutyusodnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számtalan táplálással kapcsolatos tévhit kering a kutyatartók körében. Egy részük régi, azóta túlhaladott szakmai ismeretekből ered, egy részük azonban minden alapot nélkülöz.

1. tévhit: a házikoszt jobb, mit a táp

Sokan máig a házikosztban hisznek, meggyőződésük, hogy a házilag elkészített eledel egészségesebb, jobb a kutyának, mint a kereskedelemben kapható kutyatáp, továbbá olcsóbb is. Ez a feltevés azonban több helyen is téves: vajon miért hiszik, hogy jobb alapanyagokat tudnak vásárolni, jobb receptúrával, jobb előállítási technikával valóban jobb eledelt olcsóbban tudnak biztosítani kutyájuknak?

Gyakori vád a kutyatápgyártókkal szemben, hogy tartósítószerekkel, vágóhídi maradékokból készítik tápjaikat. A valóság ezzel szemben az, hogy a minőségi tápgyártók szinte mindegyike minőségi alapanyagokból, mesterséges tartósítóktól, színezőktől, ízesítőszerektől mentesen gyártja a tápot, a gyártás pedig az emberi élelmiszerek előállításának színvonalán történik, amit hatóságok tanúsítványai igazolnak.

Ha minőségi alapanyagokból megfelelő összetételű eledelt szeretne valaki otthon elkészíteni, az lényegesen többe kerül, mint a legdrágább tápból is a napi adag ára.

Az ember számára készített ételek konyhai maradékai pedig nem tekinthetőek a kutya számára otthon készített eledelnek, mert nem alkalmasak a kutya táplálékigényének kielégítésére, ráadásul egyes összetevők, ízesítőszerek kifejezetten károsak is lehetnek a kutyák számára.

2. tévhit: minél több fehérje

Gyakori kérdés a kutyatáp fehérjetartalma: többen ezt mennyiségi versenynek gondolják, mivel vannak állattartók, akik a minél több, annál jobb elvben hisznek, és olyan tápot keresnek, melynek minél nagyobb a fehérjetartalma.

Ez azonban nem jobb, sőt. A kutyák ragadozó származásuknak megfelelően állati eredetű fehérjét igényelnek, amely tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. A fehérjetúletetés ezen felül azonban értelmetlen, sőt, akár káros is lehet, és fölös energiaforrásként túlsúly kialakulásához vezethet, ami számos egészségügyi veszélyt jelent.

Ma pontosan ismert a kutyák minimális és ideális fehérjeigénye, ami 18-22%. A kutyák ragadozók, húsra, azaz állati eredetű fehérjére, de nem csak arra van szükségük. Ezért a kizárólagos húsetetés is káros. A túl sok helyett a megfelelő minőségen, a megfelelő mennyiségen és arányon van a hangsúly!

A Eukanuba tápok a fehérjéket és egyéb fontos tápanyagokat optimális arányban tartalmazzák, így tökéletes választást jelentenek a házi kedvencek etetéséhez!

3. tévhit: a vegetáriánus kutyaeledel is ugyanolyan jó

Igen, valóban létezik egy vegetáriánus kutyatáplálási irányzat, de ez nem feltétlen jó a kutyusod számára. Ugyanis a kutyáknak szükségük van nagy biológiai értékű, azaz a nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmazó, állati eredetű fehérjékre. Ha a kutya kizárólag növényi eredetű fehérjéket kap, akkor azt vagy ki kell egészíteni a növényi fehérjéből hiányzó, állati fehérjeforrásokban előforduló aminosavakkal - de akkor mi értelme a vegetáriánus kosztnak? -, vagy fehérjehiányos állapot alakul ki, ami betegségekhez vezethet.

4. tévhit: a felnőtt táp jó a kölyökkutyának is

Gyakran hallott tévhit, hogy a növendék táptól túl gyorsan nő a kutya, ezért inkább felnőtt táppal etetik a nagytestű kutyafajták kölykeit. Talán ez a legnagyobb etetési hiba, amit el lehet követni egy kiskutyával szemben. Főleg a gyorsan növő nagytestű kölykök számára veszélyes a felnőtt táp, mivel annak összetétele nem igazodik a növekedés tápanyag- és energiaigényéhez.

A hibás gyakorlatot azzal indokolják, hogy meg akarják előzni a kölykök elhízását, ami azért nagyon veszélyes, mert csontfejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Ezért valóban feltétlenül el kell kerülni a kölyökkori elhízást, azonban nem felnőtt táp etetésével.

Ugyanis a nagytestű fajtáknak készült felnőtt táp kalciumtartalma magasabb, mint a növendék tápé, mivel a túlzott kalcium bevitel kölyökkorban porcképzési zavarokhoz vezethet, ezért a nagytestű növendék tápok kalciumtartalma csökkentett. A helyes megoldás a növendék táp, de szigorúan az előírt, visszafogott napi adagban.

5. tévhit: táp mellé csonterősítő étrend-kiegészítőnek

A kölyökkutyának a táp mellé csonterősítőt adni a fentiek értelmében felesleges, sőt, káros. A nagytestű kölykök etetésének pontosan a visszafogott kalciumbevitel a lényege. Csökkentett kalciumtartalmú növendék táp mellé csonterősítőt adni értelmetlen, hiszen így a nagytestű fajták etetési szabályait szeged meg vele.

6. tévhit: a kutyának is kell a változatosság

Gyakori tévhit, hogy a kutyáknak váltogatni kell a tápját, mert előbb-utóbb megunják, és új ízekre van szükségük. A valóság ezzel szemben pontosan az, hogy a kutya a megszokott táplálékát részesíti előnyben. Teljesen felesleges különböző tápokat keverni vagy váltogatni. A jól bevált tápon nyugodtan tarthatod a kutyát, számára az evés nem kulináris élvezet, hanem biológiai szükséglet.

7. tévhit: a minőségi táp drágább

Általános tévhit, hogy a jó minőségű táp drága. Csak az mondja ezt, aki még soha nem számolta ki, hogy mennyibe kerül az etetés. Tagadhatatlan, hogy nagy különbségek vannak a különböző tápok zsákjainak árai között, azonban nem a zsáknak az árát, hanem a napi etetési költséget érdemes összehasonlítani.

A kiváló minőségű alapanyagokból készült tápok nagyon jól emészthetők, nagy részük hasznosul, ezért lényegesen kevesebbet kell adni belőlük, mint egy gyengébb minőségű, de olcsóbban megvásárolható tápból. Azt kell eldönteni, hogy keveset, de jót, vagy sokat és rosszabb minőséget etetsz-e közel hasonló árért.

Forrás: Dr. Berkényi Tamás, állatorvos szakvéleménye(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=2621537&banner=2621539&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Ezt is szeretjük