Mit gondolnak az emberek a kutyabarát helyekről? Meglepő válaszokat adtak

Az eredmények alapján felvetődik a kérdés, hogy mennyire érdemes kutyabarátnak lenni a turisztikai piacon és a vendéglátásban.

Kutyabarát helyek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még a kutyatartók nagy része sem viszi magával a kutyáját étterembe, hotelbe, és minden negyedik magyar elkerüli a kutyabarát vendéglátóhelyeket - derült ki a Marketing Professzorok Kft. online kutatásából.

Manapság igen divatos a kutyabarát minőség megteremtése a vendéglátó-egységek körében, egyre több étterem, szálloda ad lehetőségét arra, hogy a vendégek magukkal hozzák kedvenceiket egy-egy vacsorára vagy nyaralásra. De vajon valós piaci igényeken nyugszik ez a trend, vagy egyszerűen divat lett kutyabarátnak lenni?

Van igény a kutyabarát helyekre?

Máté Balázs, a Marketing Professzorok online ügynökség vezető tanácsadóját is meglepték az általuk végzett kutatás eredményei: - Úgy gondolom, hogy az emberek véleményét ebben a kérdésben csakis egy névtelen kutatásban ismerhetjük meg, mivel senki nem mer erről őszintén beszélni. Politikailag nem korrekt ugyanis bármi rosszat mondani a kutyatartással kapcsolatban. De mindenképpen érdemes elgondolkodni azokon a válaszokon, amit 1004 magyar felnőtt adott a kérdéseinkre - mondta.

A kutatásban egyébként felülreprezentáltak voltak a kutyások az átlag magyar valósághoz képest, hiszen a válaszadók 77%-a gazdi. Ennek ellenére a kutyabarát helyek megítélése korántsem volt pozitív minden esetben. A kutyatartók fele egyébként soha nem vinné magával étterembe az ebet, és csupán 5,2%-a nyilatkozott úgy, hogy mindig a kutyájával megy mindenhova, így nem tudja nélkülözni egy-egy étterem meglátogatása során sem.

Ez a teljes lakosságra vetítve kevesebb, mint 2,5%. Mindemellett a felmérésben megnézték, hogy hány ember nem veszi zokon, ha az általa választott étteremben a szomszéd asztalnál kutyust is vendégül látnak. A teljes lakosság 24,5%-a soha nem választana kutyabarát éttermet, és még a kutyások egy része sem ragaszkodik kedvencéhez egy étteremben. Csak a vendégek 43%-a tartja teljesen elfogadhatónak a kutyabarát helyek létezését.

Ezzel kapcsolatban Máté Balázs hozzátette: - Ha marketingszempontból közelítjük meg az eredményeket, akkor rájövünk, hogy egy kutyabarát hely elveszítheti a potenciális vendégek egynegyedét, vannak, akik higiéniás szempontok miatt kerülik ezeket az éttermeket, szállodákat, mások esetleg allergiásak a kutyaszőrre, így kényszerűségből döntenek így. Ugyanakkor a kutyatartók sem feltétlenül igénylik ezt a szolgáltatást.

Hasonló eredmények jöttek ki a szállásadókat illetően is. Arra a kérdésre, miszerint mennyire zavarja az embereket az a tudat, hogy kutyabarát helyen szálltak meg, és előttük esetleg egy kutya is feküdhetett az ágyban, nagyon sokan elutasítóan válaszoltak: a vendégek majdnem 70%-a nem akar feltétlenül ott aludni, ahol lehet, hogy korábban egy eb feküdt.

Hogyan kerülhetők el a konfliktusok?

Biztató, hogy a kutyatartók gondolkodása egyre felelősségteljesebb, így talán elkerülhetőek a konfliktusok kutyások és nem kutyások között. A kutyatartók 80%-a gondolja úgy, hogy foglalkoznia kell azzal, hogy kedvence ne zavarja mások étkezését, és körülbelül ugyanennyien gondoskodnak arról is, hogy a kutyájuk ugatása ne zavarja a szomszédokat, például egy szállodában sem.

Abban viszont kutyások és nem kutyatartók egyöntetűen - 94% - egyetértenek, hogy a szigorúbb törvényi szabályozással, a két tábor szétválasztásával megoldhatóak lennének a problémák, és a felelőtlen kutyatartókat is komolyabban kellene a hatóságnak venni. Máté Balázs végül kifejtette: - A kutatás eredményei alapján a vendéglátóhely-tulajdonosok számára egy valós, árnyaltabb kép bontakozik ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Nem is biztos, hogy nyer az, aki állatbarát hotelt, éttermet, kávézót nyit, mivel egy konfliktusokkal terhelt darázsfészekbe nyúl. A mégis állatbarát vendéglátóhely üzemeltetése mellett döntőknek érdemes megkülönböztetni az étterem állatbarát részét az állatmentestől, az állatbarát szobákat az állatmentestől. Így csökkenthetik mind a konfliktusokat, mind pedig az érzékenyebb vendégek kiesését - mondta.

Fotók: Getty Images

Ezekből a fajtákból válhat a legjobb családi kutya

A következő galériában sorra veszünk olyan kutyafajtákat, melyekre azt mondják, jó családi kutyává válhatnak. Természetesen a keverék ebek is ugyanannyi szeretetet adnak, csupán elindulni segítünk a gondolkodásban.

Ezekből a fajtákból válhat a legjobb családi kutya: így mondják, de a keverék ebeket is imádjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük