A legtöbb ember csinálja, pedig a kutya egyáltalán nem szereti: 5 gyakori szokás, amitől stresszes, ideges

Bár sokaknak eszébe sem jut, a kutyákat valójában idegesíti, ha ezeket teszi a gazdája.

Kutyákat zavaró emberi szokások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden kutyus természete, személyisége eltérő, így érthető, hogy más és más dolgokat szeretnek, vagy más és más apróságoktól félnek, válnak idegessé. Ám vannak olyan szokások, melyek a legtöbbjüket zavarják, pedig a gazdik ezt nem is sejtik. 

Többek között a nem megfelelő helyen történő simogatás vagy akár egy ölelés is stresszelheti a négylábúakat, ezért a következőket érdemes kerülni: ha ezekre odafigyelsz, nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válhat a kedvenced élete.

Zavarja a kutyát, ha a fejét simogatják

Bár néhányan közülük valóban szeretik, ha a fejüket simogatják, a nagy részük kellemetlennek tartja, ha az orrukon vagy a homlokukon húzza végig valaki a kezét. Úgy érzik ilyenkor, hogy az illető túlságosan is dominálni próbál, és megzavarja a személyes, valamint a látóterüket. Ettől idegessé, nyugtalanná válnak, és bár engedik a gazdinak, hiszen tudják, hogy ő a főnök, valójában egyáltalán nem kedvelik ezt. Javasolt inkább hátrébb, a nyakuknál, a hátuknál, illetve a hasuknál simogatni őket, és mindig figyelni a reakciójukat: ha befeszülnek, vagy látni lehet a fülükön, a szemükön, hogy idegesek, akkor meg kell próbálni egy másik területen a vakargatást, ahol valóban élvezi majd.

Az öleléstől is idegessé válhatnak

Tényleg nagyon jó érzés hozzábújni a kedvencekhez, és jól megölelgetni őket, de számukra ez inkább stresszforrás, mint a szeretet kifejeződése. Egy kutatás rámutatott ugyanis, hogy a kutyák stresszhormonszintje jócskán megemelkedik, ha szorosan átkarolják őket, és nyugtalanná válnak, szorongani kezdenek ennek hatására. Persze, vannak olyan kivételnek számító négylábúak, akiket ez nem zavar, de a szakértők arra figyelmeztettek, hogy óvatosan kell bánni velük: ha elfordítják a fejüket, hátrahúzzák a fülüket, nyalogatják a szájukat, vagy a mancsukkal próbálják eltolni maguktól az embereket, akkor jobb leszokni az ölelésről. 

Amikor idegenek simogatják

Valószínűleg minden gazdi rendszeresen szembesül azzal a szituációval, hogy sétáltatás közben ismeretlenek kérdezik meg tőle, hogy megsimogathatják-e a cuki kutyust. A helyes válasz azonban ilyenkor a nem lenne, legalábbis a négylábú szempontjából biztosan. Bár vannak olyan társaság- és emberkedvelő állatok, akik minden érintésnek örülnek, a kedvencek jó része nem szereti, ha idegenek érnek hozzájuk. És persze a hangulatuktól is függhet az, hogy mi a véleményük a helyzetről. A legtöbben közülük ezt zavarónak tartják, és egyáltalán nem bírják, így a legjobb, ha csak a gazdi és a családtagok kényeztetik így őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Sietős séta rövid pórázon

A kutyák számára a séta nemcsak arról szól, hogy elvégezhessék a dolgukat, hanem arról is, hogy feltérképezhessék a területüket, megtudják, milyen állatok jártak arra, és megismerhessék a szagukat. Ezért is olyan zavaró számukra az, ha a gazdik nem engedik őket egy picit sem szimatolni. Borzasztóan idegessé válnak, ha állandóan visszahúzzák őket a pórázzal, és emiatt fenyegetve is érezhetik magukat. Ajánlott nekik egy pici szabadságot adni, engedni őket körbeszaglászni, és úgy alakítani az időbeosztást, hogy naponta legalább egyszer ne csak öt-tíz percet, hanem egy kicsit hosszabb időt is kint tölthessenek.

Kiborítja őket a kiabálás

Ha rosszat csinál a kutya, sok gazdinak a kiabálás az első reakciója, és nemcsak azért, mert mérgesek lesznek, hanem azért is, mert ettől ledöbben a négylábú, és abbahagyja, amit addig művelt. Az érzékenyebb állatokat azonban borzasztóan megviseli a hasonló viselkedés. Mivel a szavakat nem értik, csak az érzelmeket látják és veszik át, félni kezdenek, bepánikolnak, és teljesen bestresszelnek a hangos kiabálástól. Ráadásul a legtöbbször hosszú távon nem is hatásos ez a módszer, nem szoktatja le őket a tiltott tevékenységekről, csupán idegessé, dühössé vagy éppen szomorúvá teszi őket. A szakértők szerint érdemes inkább csak erősen, határozottan rájuk szólni, és utasító kifejezésekkel, testbeszéddel jelezni, hogy rosszat tettek: néhány határozott kézmozdulat, mutatás is beválhat. Emellett pedig a pozitív megerősítést kell inkább alkalmazni akkor, ha helyesen viselkedtek.

Így mutatja a kutyád, ha nagyon szeret

A kutyák kommunikációjának egy része szinte mindenkinek egyértelmű, ám vannak olyan cuki szokások, melyek nem csupán aranyosak vagy megmosolyogtatóak, de fontos üzenettel is bírnak. Ha gyakran csinálja a kutyusod a következőket, akkor biztos lehetsz benne, hogy teljesen megbízik benned, és odáig van érted.

Hogy mutatja meg a kutya, ha szereti a gazdáját? Nem mindegyikről sejtenéd, hogy ezt jelenti

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük