Ilyen hatással van a szervezetre, ha sokat simogatod a kutyád: kutatással bizonyították

A gyakori simogatással a kutya és a gazdi is jól jár.

kutya-simogatás2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

 A kutya és az ember barátsága már évtizedekkel ezelőtt kialakult, a szoros kapocs pedig azóta is tart. Abban valószínűleg sokan egyetértenek, hogy sokkal szürkébb hely lenne a világ nélkülük, hiszen nincs is annál jobb érzés, mint amikor egy hosszú nap után boldogan üdvözölnek, és másra sem vágynak, csak a szeretetünkre.

Az állatokkal töltött idő azonban nemcsak nekik okoz hatalmas örömöt, hanem a gazdik egészségére is pozitív hatással van: nemrég egy kutatás keretein belül is bebizonyították, hogy a kutyák simogatása nagymértékben csökkenti a stressz és a szorongás tüneteit.

Már ennyi simogatás is elég a boldogabb élethez

A Washingtoni Állami Egyetem kutatója, dr. Patricia Pendry tanulmánya szerint akár már napi tíz perc kutya- vagy macskasimogatás is képes csökkenteni a stresszt. A három évig tartó kutatás során több mint 300 egyetemi hallgatót teszteltek, és kimutatták, hogy azok a hallgatók, akik a rendelkezésre álló terápiás kutyákat simogatták, sokkal nyugodtabbak voltak, és jobban teljesítettek a tesztjeiken, mint azok, akik nem vettek részt a heti egyórás foglalkozásokon.

kutya-simogatás1
Fotó: Sonja Rachbauer / Getty Images Hungary

Dr. Pendry szerint ez egy igazán hatalmas megállapítás, hiszen ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy bár a hagyományos stresszkezelési módszerek nem olyan hatékonyak a mai generáció számára, amelyek középpontjában a terápiás kutyákkal való interakció áll, sokkal eredményesebbnek bizonyultak. Az állatok simogatásával járó stresszcsökkenés azonban nemcsak a diákok, hanem minden korosztály számára jól működik, ezzel pedig az olyan komolyabb betegségek is elkerülhetők, mint a depresszió, a vérnyomásproblémák vagy az érrendszeri panaszok.

10 kutya, akik büszkén pózolnak kölykeik mellett: nagyon édesek ezek a képek

Csak úgy sugárzik az öröm és a büszkeség ezekről a képekről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük