10-ből 7 esetben nem a meleg a hőguta fő oka a kutyáknál - Elkerülhető a baj

A hőguta 68%-ban a forró levegőn tett egyszerű séta után következett be.

Hőguta oka kutyáknál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az erőkifejtés vagy testmozgás, amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is, a felelős a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74%-ában - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Az angliai Nottingham Trent Egyetem és a Royal Veterinary College szakemberei több mint 900 ezer Nagy-Britanniában élő kutya kórlapját elemezték. Az állatok közül 1222 részesült orvosi ellátásban hőguta miatt az élete egy pontján. Volt, hogy egy év alatt csaknem 400 eb kapott ilyen kezelést. A hőgutát kapó kutyák 14,2%-a elpusztult - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A meleg idő csak az okok egy része

Az Animals című folyóiratban publikált tanulmány legfőbb megállapításai közé tartozik, hogy a hőgutás esetek többségét a testmozgás váltotta ki, és 68%-ban a forró levegőn tett egyszerű séta után következett be. Önmagában a meleg idő az esetek 13%-áért, míg a felforrósodott autóban utazás vagy várakozás az esetek 5%-áért volt felelős. A hőgutát kiváltó tényezők közé tartozott továbbá az orvosi beavatkozás, kutyakozmetikai kezelés, a meleg épületben tartózkodás vagy a takarók alá szorulás.

A kanoknál és a kölyköknél nagyobb valószínűséggel jelentkezett hőguta a testmozgás hatására, és bizonyos fajták, köztük a csaucsau, az angol és a francia buldog, az angol springer spániel, a Cavalier King Charles spániel és a staffordshire bullterrier esetében különösen magas volt a testmozgással összefüggő hőguta kockázata. Az esetek nagy része a nyári hónapokban következett be.

Az idősebb kutyáknál és a nyomott orrú ebeknél már az is jelentősen növelte a hőguta kockázatát, ha meleg időben kint ültek a szabadban. Utóbbi fajtáknál - például buldogoknál és mopszoknál - különösen magas a hőguta kockázata a felforrósodott autóban.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A hőguta korai jelei közé tartozik a lihegés, a piros vagy sötét fogíny és nyelv, a zavarodottság, az összecsukláshoz vezető bizonytalan járás, hasmenés, hányás és akár kómához vezető roham. Amennyiben a kutyát nem hűtik le, és nem kap azonnali állatorvosi kezelést, az állapot halálos kimenetelű is lehet.

Fotók: Getty Images

10 tünet, hogy hőgutát kapott a kutya

Ha a gazdi a hőgutára utaló legapróbb tüneteket is tapasztalja a kutyán, cselekednie kell. A felismerésben segít a tünetek pontos ismerete.

10 tünet, hogy hőgutát kapott a kutya: mit tegyél, és hogyan segíts gyorsan?

A hőség őket is megviseli: érdemes tudni, mi jelzi a kutyáknál a hőgutát.

Elolvasom
Ezt is szeretjük